Monsieur Ibrahim och Koranens blommor 2003

Drama Komedi
Frankrike
93 MIN
Franska
Monsieur Ibrahim och Koranens blommor poster

Synopsis

60-talet var en explosion av liv över hela Europa.
Det gamla fick ge plats åt det nya och Paris var fyllt av en energi som lovade förändring och nya kulturella
strömningar.
Mot denna bakgrund, i ett arbetarkvarter börjar en osannolik vänskap mellan en ung judisk pojke och än
äldre muslimsk man. När vi träffar Momo (Pierre
Boulanger) är han i praktiken föräldrarlös, med en pappa som långsamt håller på att försvinna in i en
djup depression. Momos enda vänner är gatans prostituerade som behandlar honom med stor ömhet.
Momo handlar middagsmat till sig själv och sin
pappa i den lilla trånga kvartersbutiken som drivs av Ibrahim (Omar Sharif), en tystlåten man som ser och hör allt.
När pappan så småningom försvinner helt, blir
Ibrahim den enda vuxna i Momos liv. Tillsammans påbörjar de en resa som förändrar båda deras liv för
evigt.
Ditt betyg
3.5 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Monsieur Ibrahim Et Les Fleurs Du Coran
Biopremiär
17 december 2004
DVD-premiär
1 juni 2005
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Fransk film om en ovanlig vänskap

Moses, som också kallas Momo, bor tillsammans med sin något stränge far i en lägenhet i en Parisförort. Han har precis fyllt sexton och väntar med spänning på det som de flesta killar i den åldern drömmer om: flickvän och sexdebut. Hans äldre bror har lämnat hemmet. Kanske för att han inte kunde stå ut med fadern eller för att han sökte annat som han inte fann där. Modern likaså har också lämnat hemmet, så ett stort ansvar vilar på Momos axlar. Det inkluderar en del hushållsarbete, inköp och matlagning. Det mesta av varorna köper han i kvarterets livsmedelsaffär runt hörnet som ägs av ”araben”, Monsieur Ibrahim. Han kallas araben av en del men i själva verket tillhör han en minoritet från Turkiet. Frun som också bodde med honom kunde inte finna sig i det nya livet utan har åkt hem till Turkiet. Monsieur Ibrahim längtar också dit ibland, även om han verkar klara sig hyfsat.

Momo ser från början inte mycket mer i den äldre Monsieur Ibrahim än just en enkel affärsägare. Till skillnad från herr Ibrahim som är sufisk muslim är Momo själv av judisk härkomst. Vet man inte mycket om andras tro och värderingar är det väldigt lätt att skapa sina egna fördomar och schablonbilder. Hans planer sträcker sig för övrigt längre än inköp av varor till dagens middag. Han har bestämt sig för att hitta en flicka och bli en man. Kosta vad det vill. Någon gång ska spargrisen offras!

Mellan Moses och den gamle Monsieur Ibrahim växer successivt en ovanlig vänskap. Det börjar med att herr Ibrahim ger den unge Momo mattips och rabatt på varor. Momo inser snart vidden av Ibrahims kunskaper. Den gamle är vis och vet en hel del om både hur man behandlar sina kunder och hur man charmar flickor! Han har dessutom koll på sina kunder, däribland Momo; ingenting i affären går opasserat förbi.

Inte nog med att Ibrahim har erfarenhet av damer som Momo är nyfiken på och som han så gärna lyssnar på; han har också varit med om ett och annat. Han kan berätta saker för Momo och ge honom värdefulla tips. Än viktigare: herr Ibrahim är vänlig och generös och har lätt för att le. Det är lätt att hänga med honom. Pengar gör en inte lycklig. Lycka kommer inifrån. Fast har han tid och pengar bjuder han gärna Momo på en promenad och en dricka.

En dag bestämmer sig herr Ibrahim för att skaffa sig en bil. Tillsammans med Momo ska de åka runt och ragga flickor! Eller göra en längre resa. För Momo är resan ett spännande äventyr eftersom han aldrig varit så långt bort hemifrån. För herr Ibrahim är det en resa som ska föra honom hem.

”Monsieur Ibrahim...” är en vacker och charmig fransk film om livet i en Parisförort i mitten av 50-talet. Den gamle Hollywood-stjärnan Omar Sharif gör en utmärkt rollprestation i form av monsieur Ibrahim. Det är en varm, härlig och välmenande berättelse om att ta livet med en klackspark och att vara öppen för det okända. Viktig för att den visar att fördomar är mycket vanligt förekommande. Genom ömsesidig respekt och förståelse för varandra kan man komma långt. Skön för att den visar hur ett leende kan öppna många dörrar.

ONÖDIGT VETANDE Egyptiskfödde Omar Sharif var ett av de stora namnen i Hollywood på 60-talet där han bl a spelade i klassiker som "Doktor Zhivago" och "Lawrence av Arabien". På senare år har det blivit något mindre roller, bl.a i "Hidalgo" förra året, mot Viggo Mortensen. När han inte spelar in film brukar han spela bridge.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Monsieur Ibrahim och Koranens blommor
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu