Moby Dick (1956)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Gregory Peck spelar valskeppet Pequods notoriske kapten Ahab, vars träben minner om den blodiga sammandrabbning han tidigare haft med Moby Dick - den enorma vita val som "ger en inblick i universums hjärtlösa tomhet". Besatt av hämndbegär riskerar Ahab sitt eget och sin besättnings liv i sin ursinniga jakt på sin fiende. Vilket inte bara resulterar i en ödesdiger resa genom stormar och sjukdomar - utan också genom den mörkaste delen av en människas själ...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MOBY DICK

Ett klassiskt hantverk
John Huston var en av de allra största regissörerna, det är tillräckligt att bara vissa titlar i hans resumé för att rysa till. "The Maltese Falcon", "The Treasure of Sierra Madre" och "Key Largo" är inget mindre än mästerverk och utmärkta exempel på varför jag älskar film. "Moby Dick" hade jag dock missat och frågan står förstås om den når upp till nyss nämnda titlar. Nej, lyder mitt korta svar, men det kan ju bli bra ändå.

Ishmael älskar havet och när kärleken än en gång blir för stark tar han anställning på Pequod, för valjakt. Skeppet leds av den ökände kaptenen Ahab, vars enda mål är att hitta en stor vit val kallad Moby Dick. Ahab är ute efter hämnd, på grund av ett förlorat ben, och i sin besatthet visar han sig snart vara beredd att riskera både sitt och sin besättnings liv för att tillfredsställas.

Det som överraskade mig mest, var specialeffekterna, det område jag hade väntat mig minst av. "Moby Dick" visar istället med pinsam tydlighet vad jag och andra med mig redan visst, vad många moderna filmmakare behöver lära sig, att det inte behövs dataamimeringar för att ge stora djur liv i film, för en realistisk hantering. Det behövs inte ens mekaniska väsen. Det räcker med miniatyrer och korrekt kamerahantering, och det var tillräckligt för att jag mer än en gång skulle undra om de fått fatt i foto på en riktig vit val och klippt in.

Jag vet att Gregory Peck ("To Kill A Mockingbird") fick kritik för sitt porträtt av kapten Ahab, kanske inte så mycket för gestaltningen i sig som för sin ålder. Bokens Ahab är en gammal man och Peck var bara 38 vid inspelningen. Det här var inget som störde mig, jag har aldrig läst Melvilles roman och utifrån hur historien och karaktärerna gestaltades i filmen kändes aldrig Ahabs ålder fel. Peck gör helt i sin egen rätt en stark insats, speciellt när besättningen genom såväl retorik som med löfte om extra god ekonomisk ersättning hetsas att följa kapten Ahabs hat, och rent generellt i skildringen av Ahabs besatthet.

Minnesvärd var också Orson Welles (behöver han en närmare presentation? Det hoppas jag inte) i sin korta insats som predikande fader Mapple. Welles mäktiga röst och pondus ger styrka och äkthet, trots att det egentligen är aningen för teatraliskt, och uppvisar skådespeleri när det är som bäst.

Varför "Moby Dick" inte når upp till inledningvis nämnda klassikers nivå är svårt att peka på, ibland finns den avgörande pusselbiten helt enkelt inte där. Lite intressant, när jag tittar på tidigare titlar, är hur de alla är stilbildande film noir och hur det i "Moby Dick" absolut finns dylika tendenser och trådar. Någonting väl värt att prata närmare om, fast kanske hellre i en längre analyserande text där jag inte behöver oroa mig för att spräcka en angiven teckengräns. Däremot kan jag med övertygelse säga att det här är ett klassiskt hantverk av hög kvalitet och väl värd en synlig (fotot är dessutom fantastiskt fint) plats i filmhistorien.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Dimman
Så enkelt man kan berätta en historia och få mig att tro på levande valmonster utan CGI och med enkla kamerarörelser och miniatyrer till hjälp! Mäkta imponerad av Peck som trots sin unga ålder bär upp Ahabs pondus med bravur! En svag fyra som den får tack vare Orson Welles som är lysande och som hade varit en fantastisk Ahab om han fått rollen istället! :P
4/5
Sky Keith
Perfekt matinéunderhållning. Stora gester, fin foto och bra dialog gör den till en mycket bra film. Jag blev helt såld på specialeffekterna. Helt fantastiska för att komma från 1956. Själva Moby Dick borde ju vara en miniatyr puppet, men de första valjakterna såg så äkta ut... var det riktiga valar och riktiga jakt som filmades tro?
David Brent
Jag såg uppenbarligen inte filmen på samma sätt. Tyckte kameraarbetet och specialeffekterna var det som sänkte filmen till en tvåa. Kändes inte ett dugg trovärdigt. Peck har en fantastisk meritlista, men det här var en av hans svagare insatser. Welles däremot var lysande som vanligt, även om han bara hade en scen i filmen, men den pondusen han besatt får dem andra medverkande att blekna. Älskar också Huston's gamla klassiker som du nämnde i recensionen, men den här var direkt svag i min mening och får som sagt bara en tvåa.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler