Mysteriet om Herr Länk 2019

Mysteriet om Herr Länk poster

Synopsis

Sir Lionel Frost är världsbäst på att avslöja monster och mysterier, men ingen tror på honom. Hans sista chans för att bli accepterad av andra är att hitta en legendarisk varelse...
Ditt betyg
2.7 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Missing Link
Biopremiär
14 juni 2019
DVD-premiär
21 oktober 2019
Digitalpremiär
14 oktober 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

7 juni 2019 | 10:00

Vackert animerat men något saknas

Med platta skämt och trista karaktärer är "Mysteriet om Herr Länk" åtminstone en snygg, men lättglömd film. Jag skrattade inte. Jag blev inte överraskad. Jag blev inte berörd. Jag blev uttråkad.
Varje ny film från studion Laika är en högtidsstund för cineaster. Studion värnar om stop-motion-konsten och de berättar sagor med fantastiska och mysrysliga element. Laika är en udda fågel i animationsgenren och det är därför vi älskar dem. Men de går mer mainstream än någonsin i "Mysteriet om Herr Länk", och det är inte till deras fördel.

Sir Lionel Frost är en stiligt klädd och äventyrslysten brittisk gentleman, som trots goda avsikter - eller kanske på grund av sin hopplösa arrogans - oftast blir utskrattad av sina jämlikar. Frost drömmer om att en dag bli sedd som en stor upptäcktsresande, och snubblar över precis det spår som kan leda honom rätt. Ett anonymt tips kan leda honom till en livs levande Sasquatch, något som troddes bara vara en legend.

Framme vid filmens första exotiska destination möter han den klumpige men vänligen apmannen, som ber Frost om en tjänst. Och det visar sig att resan bara har börjat. Herr Länk - som varelsen fick heta - vill nämligen hitta sina Yeti-släktingar i det mytomspunna landet Shangri-La.

Filmen förlitar sig starkt på kulturkrockarna som uppstår mellan de två. Länk tar allting bokstavligt vilket skär sig minst sagt med Frosts ironiska kommentarer. Zach Galifianakis och Hugh Jackman tillför värme och humor i den engelska versionen (de svenska rösterna görs av David Hellenius och Ola Forssmed). Snart ansluter sig också en gammal flamma (Zoe Saldana/Pernilla Wahlgren) och den omaka duon blir en trio.

Hack i häl är en utsänd lönnmördare som ska se till att Frost inte lyckas med sitt uppdrag. Karaktärens enda syfte är att dyka upp med jämna mellanrum och dra igång en actionscen. Det är samma återkommande hinder, vilket snabbt blir tjatigt.

Filmskaparna verkar desperat vilja tilltala en bred publik i alla åldrar, vilket gör att "Mysteriet om Herr Länk" snarare inte är till för någon särskild. Barnen kommer gilla den lurvige apmannen och föräldrarna kan känna igen sig i de vuxna karaktärerna. Men lika mycket tror jag att båda grupper kan bli uttråkade. Humorn känns ibland lite för sofistikerad för barnen, ibland lite för dum för den äldre publiken.

Att det är vackert animerat och trevligt att se på räcker inte långt. Ribban ligger högt i animationsgenren nuförtiden, Laika har själva varit med och placerat den där. De håller en hög lägstanivå och hantverket är som alltid pålitligt. Men det är oklart var den charmiga stop motion-animationen slutar och CGI-effekter tar vid, vilket tar bort lite av charmen.

Handlingen griper inte tag och filmens slapstick-scener känns billiga. Iallafall jämfört med vad jag vill minnas var mer intelligenta Laika-titlar, som "Boxtrolls" och "Kubo och de två strängarna". Med mer fokus på filmens humor och hjärta, som finns där någonstans, hade "Mysteriet om Herr Länk" kunnat bli något.
| 7 juni 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Att det var stop motion märkte jag inte ens. Var helt övertygad om att det var animerat. Imponerande. Men i övrigt imponerar faktiskt inget. Sasquatch är lite charmigt bokstavstolkande men det mesta har gjorts bättre förr. 2/5
Läs mer