Memory 2022

Action Thriller
USA
114 MIN
Engelska
Memory poster

Synopsis

Alex Lewis är en lönnmördare vid ett vägskäl. Han bor i El Paso i Texas och försöker acceptera sitt sviktande minne samtidigt som han planerar att gå i pension. När han gör sig redo för att avsluta en lång karriär av våld och hemligheter, får han ett sista uppdrag av en gammal kontakt. Uppdraget är dock inte vad Alex förväntat sig.
Ditt betyg
2.2 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Memory
Biopremiär
13 maj 2022
DVD-premiär
22 augusti 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Annika Andersson

9 maj 2022 | 17:00

Trött och seg actionrulle med Liam Neeson

Snyggt filmfoto i mustiga färger och härliga miljöer. I övrigt kan filmen bäst beskrivas som en seg actionrulle som inte bjuder på mycket nytt.
“Memory” handlar om den åldrande lönnmördaren Alex Lewis (Liam Neeson) som lider av Alzheimers - ett lovande upplägg som för tankarna till spännande turer à la “Memento”. Filmen är en adaption av den belgiska kritikersuccén “The Memory of a Killer” från 2005, och i “Casino Royale”-regissören Martin Campbells erfarna händer garanterat ett av årets måsten… eller?
 
Upplägget börjar bra och vi skjutsas snabbt in i handlingen. En kort sekvens etablerar Alex som lönnmördare med vag minnesförlust (han kan inte hitta sina bilnycklar efter mordet) och därefter hamnar vi i El Paso, Texas. En man betalar för sex med en annan mans minderåriga dotter, men sexköparen är i själva verket FBI-agenten Vincent Serra (spelad av just Guy Pearce från “Memento”, även här i en mer och mer framträdande roll). 
 
I kalabaliken som följer tillslaget dödas pappan, och flickan som är från Mexico förs via immigrationscenter till skyddat boende. Alex å sin sida bestämmer sig för att dra sig tillbaka, men övertalas av sin mellanhand att göra ett sista uppdrag, vilket visar sig vara den unga flickan. Men när Alex inser att hon är ett barn, vägrar han att skjuta henne. Istället börjar en jakt på uppdragsgivaren som både Alex och Vincent följer från vars sitt håll - fast Alex tycker FBI jobbar för långsamt och “hjälper till” med att röja undan kriminella och ge ledtrådar.
 
För att börja med det positiva - credo till det snygga filmfotot i mustiga färger! Vad gäller resten, typ själva handlingen, så presenteras ingenting vi inte sett förut, i otaliga och bättre versioner. Neeson kör på som ett tåg på räls, han är bra, men har inte mycket att jobba med. Han slåss, skjuter skurkar, dricker whiskey och opererar blödande skottsår på sig själv. 
 
Pearce gör detsamma minus operationen. Han har hjälp av Hugo Marquez (underbara Harold Torres från “Zero Zero Zero”) och Linda Amistead (Taj Atwal). Vi ser även Monica Bellucci i en förglömlig roll som nån sorts film noir-dame, ett fack som för övrigt tilldelats alla kvinnor i denna film på fel sida om lagen.
 
Filmen är dessutom alldeles för lång! Eftersom man inte kommer någon av karaktärerna in på livet, utan endast handlngsmoment efter handlingsmoment (läs slagsmål efter slagsmål) för berättelsen framåt, tappar man snart intresset. 
 
Inbitna fans av denna genre kan nog uppskatta rollistan, miljöerna, tonen, jakten, slagsmålsscenerna och känslan av rättviseskipande, men annars har inte filmen mycket att locka med. “Memory” är en seg actionrulle som inte bjuder på mycket nytt.
| 9 maj 2022 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Du hade rätt Annika, trött och seg :-)
Läs mer
3
Ärligt talat så tycker ja den va mycket bra som man inte slutade se förens den var slut och så old han e men bra filmat bra gjord
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu