Marriage Story 2019

Romantik Drama
USA
136 MIN
Engelska
Marriage Story poster

Synopsis

En teaterregissör och hans skådespelande fru kämpar med en skilsmässa som påverkar dem hårt både privat och i arbetet.
Ditt betyg
3.7 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

1 september 2019 | 18:00

Otroligt gripande men kärleksfullt skilsmässodrama

En fullständigt lysande Scarlett Johansson paras ihop med en minst lika briljant Adam Driver i detta smärtsamt berörande relationsdrama signerat Noah Baumbach. ”Marriage Story” är ett starkt och kärleksfullt porträtt av ett kraschat äktenskap.
Netflix har producerat denna mästerliga och fina film som garanterat kommer finnas med när nomineringarna kommande galasäsong börjar delas ut.
 
Nicole är skådespelerska och Charlie teaterregissör. De två är gifta och bor i New york, men har bestämt sig för att skiljas. Nicole vill skynda på processen för att hon och sonen ska kunna flytta hem till Los Angeles där hon har sin familj, och kontaktar därför en advokat. Charlie tvingas motvilligt anlita en egen representant och snart är kriget ett faktum. Mitt i dramat finns parets 8-årige son Henry som de båda älskar mest av allt.
 
”Marriage Story” påminner om ”Kramer mot Kramer” (1979) men är inte alls lika tung och sentimental. Här lättas svårmodet upp med några roliga scener och jag gillar att ingen utmålas som ett monster. Till en början känns filmen vara lite mer på Charlies sida, men efter ett tag blir historien mer objektivt berättad ur bådas synvinkel.
 
Baumbach har både skrivit och regisserat detta och det är tydligt att han öst ur sig själv och sina egna erfarenheter. Det är närmast plågsamt personligt och intimt, men samtidigt lätt att relatera till för alla som varit med om något liknande.
 
Manuset är lysande med mästerligt kvick dialog, där verkligen varje replik klingar och landar helt rätt. Det kunde på sina håll varit en aning mer bitskt och jag hade välkomnat ännu lite mer humor för att lätta upp det tunga. Men det är egentligen bara små invändningar som inte ruckar på det faktum att det här, utan tvekan, är något utöver det extra.
 
Scarlett Johansson och Adam Driver är makalöst samspelta. De är sina karaktärer med stor värme och ödmjukhet och jag blir glad av empatin som sprudlar mellan dem. De ger och tar med ord och blickar i denna smärtsamma dragkamp och de gör det hela tiden tillsammans. Något jag dock inte är helt nöjd med är hur de så kraftigt har tonat ner Johansson, som för att möjligen undvika att hennes uppenbarelse ska ta fokus från det som utspelas. Tyvärr hamnar nedtoningen i sig i fokus, då jag inte riktigt köper att en aktris som ju Nicole är, skulle välja ha en så tråkig frisyr och bära beigea, trista kläder i den omfattningen. Det är ett mindre lyckat val av kostymören och stör tyvärr trovärdigheten något. Driver i sin tur är ju ganska ofta lite beige, så också här, vilket bättre passar Charlies kulturella semihippielook. Klädsel till trots är de två fullständigt magnifika och helt rätt i rollerna. Även Laura Dern, som spelar den strategiska advokat som Nicole anlitar, övertygar starkt. Jag älskar hennes utstrålning och sätt att helt självklart ta plats i vilket rum hon än vistas i.
 
Många scener genomsyras av mycket passiv aggressivitet och när paret väl ger och får utlopp för sin ilska blir det nästan förlösande. Scenen i vilken deras konflikt till sist exploderar sprudlar av ilska och fradgan bokstavligen stänker i takt med att replikerna avfyras som knivar mellan dem. Det är en fruktansvärt jobbig och intensiv scen som kommer gå till historien.
 
”Marriage Story” är på ytan anspråkslös, men där under pulserar ett gripande, underhållande, men framförallt otroligt välspelat drama. Det här är en ganska sorglig film om skilsmässa, men handlar egentligen i grunden om kärlek och tangerar att vara det bästa Baumbach någonsin har gjort.
| 1 september 2019 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Brukar ha svårt för den här typen av filmer som är ganska långsam och sorglig. Bra manus och riktigt bra prestationer av både regissör och skådisar gör dock att filmen kändes väldigt intressant och berör. Riktigt bra film!
Läs mer