Love & Friendship 2016

Romantik Drama Komedi
USA
90 MIN
Engelska
Love & Friendship poster

Synopsis

Lady Susan har bara varit änka i ett par månader, men möts redan av nya uppvaktare var hon än går. Det är nästan så att hon drivs på flykt från sitt tillhåll på godset Langford, för att undfly dessa flirtande herrar. Men det är en flykt hon till synes verkar trivas med, nämligen en jakt på ett nytt lämpligt gemål. Och så förstås en fästman till hennes dotter också.
Ditt betyg
2.8 av 63 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Love and Friendship
Biopremiär
23 september 2016
DVD-premiär
23 januari 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

26 augusti 2016 | 10:00

Roligt och rappt av Jane Austen

Whit Stillman står bakom den senaste Jane Austen-filmatiseringen ”Love & Friendship” och historien, liksom sättet den berättas på är behagligt välbekant. Detta snygga kostymdrama om kärlek och relationer baseras på ett suveränt manus med härligt bitska repliker som levereras trovärdigt av en strålande ensemble.
Jane Austens ofullständiga roman "Lady Susan" är förlaga till denna berättelse som inte helt otippat handlar om just Lady Susan Vernon, en änka som efter sin makes död i slutet av 1700-talet går lös på livet. Hon vill själv ha en ny man, men hon måste även hitta en make till den giftasvuxna dottern. 

Det är egentligen inte så jättemycket mer till handling i filmen då det mesta kretsar kring intrigmakerskan Lady Susan och de närmast henne. Karaktärerna vi möter är rätt många, men de presenteras för oss på ett väldigt pedagogiskt sätt, nästan som vore detta en barnfilm för vuxna. Det blir riktigt roligt så och framförallt är det fyndigt, i synnerhet för alla dem som inte sedan tidigare är så bevandrade i denna Austenska prosa och figurerna i den. 

Kate Beckinsale som Lady Susan och Chloë Sevigny som hennes förtrogna Alicia för tankarna till Stillmans ”The Last Days of Disco” från 1998 i vilken de två kvinnorna också spelade mot varandra. Den filmen handlade om två väninnor under ett glittrigt 80-tal och deras jakt efter män och kärlek i ett sökande efter sig själva vilket även ”Love & Friendship” på sätt och vis gör, fast såklart ca 200 år tidigare.

De båda skådespelerskorna är hur som helst otroligt övertygande även denna omgång och trots att jag gillar Sevignys mer återhållsamma stil, njuter jag hejdlöst av Beckinsales rappa tunga och som den listiga och iskallt beräknande Susan är hon perfekt. Jag hade emellertid önskat att Susan varit mer sympatisk och tycker tyvärr karaktären är något platt förutom när det kommer till hennes förförelsekonst. Fast samtidigt är hon utan tvekan underhållande att se och höra på och på något sätt känner jag ändå med henne, inte minst med tanke på villkoren och de begränsade möjligheter som kvinnor under hennes samtid hade.

Tom Bennett gör den glade friaren och kufen Sir James Martin, en minnesvärd prestation som balanserar på gränsen till att höra hemma inom buskis, men som håller sig på rätt sida och istället blir bara så där skönt komisk.

”Love & Friendship” är en snygg och relativt typisk Jane Austen-filmatisering. Vi har miljöerna, kostymerna, de fisförnäma kärlekstörstande karaktärerna och den sprudlande dialogen fylld av torr brittisk humor. Det är samma rappa tempo i filmen som det är replikerna varför det aldrig känns långtråkigt även om det pratas på en hel del. Och trots att det kanske aldrig blir så roligt att man asgarvar högljutt i sin biofåtölj så är det från början till slut vansinnigt underhållande.
| 26 augusti 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Kostym drama av en dold komedi av Jane Austen, så mycket komedi vet jag inte om jag tyckte det var, mest krystat, löjlig och mer arrogant än rolig. Påkostad kostymdrama men utan innehåll och substans. Ett stort gäsp och slöseri med pengar!! Inte värt att gå på bio för. Kate Beckinsale ska nog hålla sig till action och scifi, att vara en pompös 1700-tals dam var inte hennes grej :( betyget blir en svag 2a... Cast: Chloê Sevigny, Tom Bennett, Xavier Samuel mfl... aa
Läs mer