Lizzie 2018

Drama Biografi Thriller
USA
105 MIN
Engelska
Lizzie poster

Synopsis

En psykologisk thriller baserad på de ökända morden på familjen Borden år 1892 i Massachusetts.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lizzie
DVD-premiär
14 juni 2021
Digitalpremiär
31 maj 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Längd

Recensent

Annika Andersson

25 januari 2018 | 13:00

Kärleksdrama i sekelskiftesmiljö

”Lizzie” är en vackert filmad korsning mellan thriller och kostymdrama satt i sekelskiftsmiljö, och bjuder på heta kärleksscener mellan Chloe Sevigny och Kristen Stewart. Slutscenerna både starka och överraskande, men på det stora hela är det inte mycket vi inte sett förut.
”Lizzie” är löst baserad på den sanna historien om de fasansfulla morden på Andrew Borden och hans fru Abby 1892, här spelade av Jamey Sheridan och Fiona Shaw. I regissören Craig William Mcneills tappning föregicks dåden av en kärleksaffär mellan dottern Lizzie (Chloe Sevigny) och hembiträdet Bridget Sullivan (Kristen Stewart), och han har en annorlunda teori om hur det gick till.

Filmen börjar med att Bridget startar sin tjänst som hembiträde hos familjen Borden. När Lizzie visar henne runt i rummet, sträcker hon sig plötsligt fram för att rätta till en av Bridgets hårnålar, och det är uppenbart att det finns en spänning dem emellan.

Men Bridget har även dragit åt sig faderns uppmärksamhet, något som hon genomlider i tysthet men vilket gör Lizzie rasande, när hon upptäcker vad som försiggår. Fadern är sträng och elak mot Lizzie och filmen erbjuder inte många nyanser för att förklara varför. Överhuvudtaget är inte karaktärerna särskilt djupgående, utan filmen är en enkel korsning mellan thriller och kostymdrama satt i sekelskiftsmiljö.

Miljön återges med nedtonad färgskala, många fladdrande lakan och gardiner, knarrande skor över trägolv och korsettåtsnörda midjor vi får följa bakifrån, allteftersom de rör sig runt i rummen. Visst är ”Lizzie” vackert filmad och slutscenerna både starka och överraskande, men på det stora hela tycker jag inte filmen bjuder på särskilt mycket som vi inte sett många gånger förr.

Men jag är ett fan av både Stewart och Sevigny, och särskilt Stewarts lågmälda rollprestation tyckte jag om här. Filmen är underhållande och flyter på jämnt och fint, och har man en dragning åt kostymdramehållet alternativt gamla mordgåtor, är den definitivt värd ett biobesök.
| 25 januari 2018 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lizzie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu