Life After Beth (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kretsar kring en ung sörjande man vars liv tar en drastisk vändning när hans nyligen avlidne flickvän återvänder från de döda.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LIFE AFTER BETH

Skruvad zombiekomedi
Romantisk zombiekomedi är det nya svarta! Efter ”Warm Bodies” kommer den här skruvade, nattsvarta satiren som kräver en viss smak men vinner mycket ur sin absurda humor och begåvade skådespelare.
Att romantisera vampyrer har länge varit en självklarhet, även att göra humor av dem. Att göra detsamma med zombies känns kanske inte lika självklart. ”Warm Bodies” – om en tjej som blir kär i en zombiekille - gjorde romantisk tonårssåpa av zombiegenren men var lyckligtvis snäppet vassare än den dödfödda ”Twilight”-serien.

”Life After Beth” handlar istället om hur en unga Zach (Dane DeHaan) försöker hantera den komplicerade relationen med sin döda flickvän Beth (Aubrey Plaza), som inte bara lever utan gradvis håller på att förvandlas till zombie! Det är alltså en minst sagt skruvad romantisk komedi med zombies – en romzomcom?

Hur funkar detta koncept? Det är absolut en film som kräver en viss smak. Regidebuterande Jeff Baena har injicerat filmen med samma svårsmälta, absurda humor som han använde i manuset till ”I Heart Huckabees”. Det är en bisarr satir som skildrar tonårskärlek, förortslivet och den helylle amerikanska kärnfamiljen med nattsvart humor, och självfallet lite blod.

Filmen har oförtjänt sågats av flera kritiker men även publik. Filmen är varken den självklara romcom-med-en-twist eller zombiekomedi som man kanske förväntar sig – vilket gör den så bra. Baena tar inspirerade omvägar för att slippa snubbla in i trötta klichéer och ger den begåvade ensemblen fritt spelrum med underhållande resultat.

Och vilken ensemble sen. Alla som sett Plaza (antingen när hon stjäl scener i ”Parks and Recreation” eller rockar indiehöjdare som ”Safety Not Guaranteed”) vet att hon kan leverera och hon är pålitligt hejdlös som förvirrad som zombie. Överraskningen kommer i DeHaan som bevisat sig vara en fantastisk dramatisk skådespelare sen genombrottet med ”Chronicle” men är här minst lika bra som Michael Cera-aktig romantisk hjälte.

John C. Reilly och Molly Shannon är inte oväntat suveräna som Beths föräldrar och här finns några småkul gästroller. Lite synd dock att slänga bort Anna Kendrick i en lite meningslös biroll. Och filmen är aningen ojämn och som sagt långt ifrån för alla. Men gillar man stjärnorna i huvudrollerna och är på rätt humör så kan den här romzomcomen sitta perfekt. Och Aubrey Plaza som zombie fastsurrad vid en spis är kanske en av årets roligaste scener.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler