Life 2015

Drama
Storbritannien
111 MIN
Life poster

Synopsis

"Life" bygger på en sann historia om vänskapen som utvecklades mellan fotografen Dennis Stock och skådespelaren James Dean när Stock fick uppdraget att fotografera skådespelaren för Life Magazine 1955.
Ditt betyg
2.4 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Life
DVD-premiär
8 februari 2016
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

28 december 2015 | 10:00

Fel huvudperson i svag biopic

James Deans legend är så pass stor att den kräver en ordentlig biopic. Tyvärr är ”Life” inte den filmen, trots begåvade regissören Anton Corbijn och stjärnan Dane DeHaan. Mycket på grund av att fokus istället ligger på fotografen Dennis Stock, spelad av en som alltid svag Robert Pattinson.
James Dean - mannen, myten, legenden. En av filmhistoriens största stjärnor och sexsymboler som tog världen med storm via enbart tre filmer. Det är underligt - fast kanske också förståeligt - att han inte fått någon ordentlig biopic än. Det närmaste är en TV-film med James Franco. ”Life” försöker rucka lite lätt på mystiken kring Dean men cirkulerar egentligen kring en helt annan huvudperson - fotografen Dennis Stock.

Stock var fotograf för populära tidningen Life och den som plåtade den berömda bildserien på Dean från 1955, precis när han slog igenom (bland annat den kända bilden där en frusen Dean glider genom Times Square med en cigg i munnen). Stock spelas här av ingen annan än Robert Pattinson. Jag finner inte ord för hur ointressant jag finner denna skådespelare. Jag vet att han försöker slå sig fri från ”Twilight”-facket men den släpiga rösten och tomma blicken går inte att komma ifrån. Jag köper honom helt inte. Att Stocks änka Susan Richards kritiserat rolltolkningen säger också något…

Tack och lov för Dane DeHaan, en av sin generations mest mångsidiga aktörer. Han ger Dean en trovärdig glimt i ögat och subtilt mänskliga sidor. Vi glömmer till och med bort att de egentligen inte är särskilt lika. Men han jobbar i motvind - manuset känns slappt, som skrivet för en TV-film. Stock är en svag huvudperson, komplett med stereotypiska brister och förutsägbar karaktärsutveckling. Dean blir en endimensionell fantasifigur som mest existerar som bollplank för Stocks mål och drömmar. En sådan legend förtjänar en bättre, större och mer minnesvärd film.

Och det är synd, för filmen har potential. Regissören Anton Corbijn har gjort några av sin tids bästa musikvideos och inte minst den suveräna rockstjärnebiografin ”Control”, om Joy Division-sångaren Ian Curtis. Hans bildspråk lockar fortfarande men till skillnad från ”Control”, där den sunkiga, svartvita stilen speglade huvudpersonen finns det här inte lika mycket personlighet. Kanske för att fokuset ligger på Stock, en klart imponerande talang men inte särskilt spännande filmkaraktär. Precis som man hellre ser en film med Dane DeHaan i huvudrollen än Robert Pattinson så ser man hellre en film om en av världens största filmstjärnor än fotografen som tog hans bilder. All respekt till Stock, RIP.
| 28 december 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Life
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu