En sista semester 2017

Drama
Italien
112 MIN
Engelska
En sista semester poster

Synopsis

Ella och John är ett rätt omaka gift par som tillbringat många år ihop, på sistone med vacklande hälsa. För att liva upp tillvaron rymmer de och ger sig ut på en roadtrip genom USA i sin gamla husbil, med Hemingways forna hem i södra Florida som destination.
Ditt betyg
3.1 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Leisure Seeker
Biopremiär
16 mars 2018
DVD-premiär
23 juli 2018
Digitalpremiär
16 juli 2018
Språk
Engelska
Land
Italien
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

28 januari 2018 | 10:00

Väntade svängar i rörande roadmovie

Helen Mirren och Donald Sutherland flyr ålderdomshemmet och ger sig ut på vägarna en sista gång för en husbilsresa längs vägar kantade av minnen i Paolo Virzìs hyllning till livet i slutet av livet. En rörande roadtrip väl värd att följa med på - trots att vi gjort det förr.
Filmskaparen Paolo Virzì (Girighetens pris, Galna av lycka) lämnar hemlandet Italien bakom sig för att släppa ut Helen Mirren och Donald Sutherland på de amerikanska vägarna i sin första engelskspråkiga film baserad på en bok av Michael Zadoorian. Stjärnduon spelar här det charmigt omaka pensionärsparet Ella och John som levt ett långt liv ihop, men vars gemensamma tillvaro på ålderns höst nu präglas mer av pillerburkar och sjukhusbesök än av spontana roadtrips.
 
Den pensionerade engelskaläraren John har en omättlig passion för språket och litteraturen, och underhåller varje ung restaurangservitris med långa rader James Joyce och Hemingway, men har samtidigt, på grund av sin Alzheimer svårt att minnas sin livspartner Ella. I hopp om att för bara en kort stund få skaka av sig ålderdomens mossa, rullar de ut sin dammiga veteran-husbil ” The Leisure Seeker” för en sista resa genom det gamla USA, längs minnenas aveny.
 
Det finns något väldigt fint i en kärlekshistoria med bakgrund, om ett par som delat ett helt liv ihop och nu måste förlika sig med att inom kort skiljas från varandra och från sina barn till följd ålder och sjukdom. Sutherland och Mirren har en fin, varm kemi och en mysig jargong som håller publiken småkluckandes genom både klyschor, tokiga skämt om senila chaufförer och många väldigt väntade vändningar. I sina bästa stunder är vi på väg mot en åldringarnas ”Little Miss Sunshine”, men allt för ofta svänger ”En sista semester” av mot ”Vi hade i alla fall tur med vädret”-territorium.
 
Virzì lyckas inte helt med att översätta sin nyansrika italienska komeditradition till en amerikansk road movie-kontext utan fastnar i gamla familjefilms-hjulspår och rullar lätt förvirrat fram på snirkliga vägar mellan flamsiga förväxlingar och omotiverade inslag från det amerikanska presidentvalet 2016. Hjärtat i historien är tveklöst de delade minnena och den rörande kärleken mellan filmens centrala duo. Men de båda aktörer får kämpa i uppförsbacke för att skänka en personlig touch till en resa som även vi i publiken gjort ett antal gånger förr.
| 28 januari 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En sista semester