Leave the World Behind 2014

Dokumentär Musik
Sverige
95 MIN
Svenska
Engelska
Leave the World Behind poster

Synopsis

"Leave the World Behind" är en musikdokumentär där vi får vara med och bevittna när Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axwell bestämmer sig för att bryta upp och gå skilda vägar. I unika bilder får vi sedan följa med på trions legendariska "One Last Tour". En turné som gick till historien som den hittills största i sitt slag, med över en miljon sålda biljetter.
Ditt betyg
3.4 av 118 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Swedish House Mafia: Leave the World Behind
Biopremiär
17 mars 2014
DVD-premiär
1 september 2014
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Rasmus Foltmar Elfton

13 mars 2014 | 03:01

Konstanta rysningar rätt igenom

Swedish House Mafia fick sitt totala genombrott med hiten "One" 2010. Sedan dess har gruppen revolutionerat housemusiken i hela världen, och sakta men säkert tagit över den. Under sommaren 2012 utannonserades det att den svenska gruppen skulle upphöra och att de skulle avsluta med femtio stora spelningar. I dokumentären får vi följa Axel "Axwell" Hedfors, Sebastian Ingrosso och Steve Angello som möter slutet.

Sebastian Ingrosso sade några månader innan sista spelningarna på Friends Arena att Swedish House Mafia gör samma grej som Beatles gjorde på 1960-talet. Det fick enorm kritik på sociala medier av folk som menade att SHM-medlemmen saknade verklighetsuppfattning. Efter att ha sett "Leave the World Behind" förstår jag exakt vad han menar. Gruppen har rest land och rike under en ganska kort tid. Folk från alla kulturer och religioner har vevat armarna ur led och skrikit sig hesa till deras musik. Precis som människor gjorde för femtio år sedan när John Lennon och de andra tre erövrade scenen (och det ska sägas att Beatles själva jämförde sig med Jesus, vilket borde anses som lite värre).

Dokumentären är regisserad av Christian Larson som tidigare gjorde Swedish House Mafia-dokumentären "Take One", som kom ut precis vid gruppens genombrott. Där får vi se hur allt startade. Därför känns det ganska naturligt att det är han som avslutar med en ännu mer explosiv film. Det är signifikativt för Swedish House Mafia. Allt har blivit större de senaste åren. I den nya filmen får vi förutom slutet även se den absoluta början, då de tre träffades och blev vänner. Historien om hur Ingrosso och Angello inte kunde komma överens om vad som var "bra musik" och hur Axwell var någon sorts datornörd var underhållande, och snyggt illustrerade med underbara seriefigurer.

Det är inte bara med illustrationer som "Leave the World Behind" får en att skratta. Det kommer definitivt ta ett tag innan jag glömmer scenen i dokumentären när Steve Angello står i snön i Österrike och undrar var han är nånstans. Jag inser att det inte låter så roligt i text, men jag skrattade högt, och det finns flera sådana här moment filmen igenom.

En av de stora frågeställningarna i dokumentären är huruvida det är rätt eller fel beslut att avsluta det de byggt upp. De har lyckats bli en av de populäraste musikakterna i världen, och nu kastar de iväg det. Som Axwell i ett av gruppens privatjet säger: "Det känns som att vi fått nycklarna till kungadömet och att vi nu kastar iväg dem". Frågeställningen blir extra stark med bilderna av alla femtio konserter vi får se bilder ifrån. Det är en stenhård bas som pumpas ut i biosalongen och bilderna på fansen som skrikgråter ger ryggradsrysningar. Därför undrar man, precis som filmen själv, varför kasta iväg det?

Det finns inget rakt svar på frågan. Men det som trion förklarar är viljan att avsluta på topp. Att bara göra någonting bra, och avsluta när det väl är bra. Tanken på det i dagens urkommersiella samhälle kan kännas svindlande, men det är vackert på något sätt, och gör att dokumentären känns både sorglig och nostalgisk, utan att man själv inte ens var med som fan från början.

I all sin enkelhet är "Leave the World Behind" en påkostad backstage-dokumentär som lyckas lyfta fram fenomenet Swedish House Mafia på ett trollbindande sätt. Även om man får se gruppmedlemmarnas brister, och där det brister, kan man inte hjälpa att älska dynamiken och den fina historien de har tillsammans. Det är nästan så att jag fick hålla nere min näve i biosalongen. Den ville upp och veva.

| 13 mars 2014 03:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
En snygg, ärlig, mäktig och naken dokumentär om ett av Sveriges största export band. SHM är ett av världens största och bästa houseband och det visas verkligen i denna dokumentär, den visar också hur deras musik för samman alla människor av olika religioner, hudfärg och kön i ett eufori av kärlek. Musikkärlek på högsta nivå, även för en som jag som inte är så förtjust i house musik.
Läs mer