Laxfiske i Jemen (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Vetenskapsmannen Alfred Jones får den till synes omöjliga uppgiften att plantera in lax i Jemens tidvis uttorkade flodbäddar av en flugfiskebesatt shejk. Den brittiska regeringen vill främja regionen och utser Alfred till ansvarig för projektet. Alfred själv låter sig till sist övertygas av den karismatiske shejken – och börjar även intressera sig för dennes representant Harriet. Han bortser från sin djupt rotade cynism och antar utmaningen som kommer förändra hela hans tillvaro.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LAXFISKE I JEMEN

Myspys à la Hallström
Feelgoodmästaren Lasse Hallström är tillbaka och tar sig an något så svårsmält som flugfiske! Självfallet är historien om en shejks befängda idé att plantera in lax i Jemen en ganska traditonell kärlekshistoria vars sympatiska aktörer är bättre än de lite pretentiösa budskapen om tro och livet.

Säga vad man vill om Hallströms filmer men en intressant karriär har han haft, från en ABBA-dokumentär och komedier med Magnus & Brasse till internationella succén "Mitt liv som hund" och filmerna om barnen i Bullerbyn. Efter det har han etablerat sig och blivit något av en expert på myspysiga, trivsamma dramakomedier ofta med en uppskattad dos romantik. Efter bäst glömda klavertramp som hunddramat (!) "Hachiko" och tonårskalkonen "Dear John" är han tillbaka på trygg mark där han gör det han gör bäst.

"Laxfiske i Jemen" är en ganska typisk Hallström-film, på gott och ont. Upplägget, efter Paul Tordays roman, är en smula udda men storyn känns igen. Torr forskare (Ewan McGregor), typen som har pyjamas på sig under samlag och tackar sin fru efteråt, tvingas samarbeta med härligt käck tjej (Emily Blunt) då hon representerar en snorrik shejk (Amr Waked, från "Syriana") som - galet nog - vill överföra den brittiska traditionen av flugfiske, inklusive fisken i sig, till de uttorkade flodbäddarna i Jemen. Gissa vilka det så småningom uppstår gnistor mellan?

Ja, Hallström försöker inte direkt undvika klyschorna utan bjuder vänligt in dem som gamla bekanta på en tebjudning. De som uppskattat hans mer framgångsrika Hollywood-verk som "Gilbert Grape", "Alla talar om Grace" och "Chocolat" lär känna igen värmen och den trevliga stämningen kombinerat med hyfsat lättlöst drama. Det är ingen tvekan om att vi här ska må bra men samtidigt lära oss lite om livet och vad som betyder något. Det blir stundtals en aning pretentiöst med alla visdomsord, inte oväntat från den exotiskt porträtterade shejken, men det är detaljer jag kan leva med.

För hur cynisk man, speciellt som filmkritiker, må vara så är det faktiskt en glad och charmig film. Mycket tack vare de sympatiska stjärnorna. Även om skådespelarvalen är ganska uppenbara (McGregor som vilsen toffelhjälte...) så gör de vad de ska, kärlekshistorien är rar och för en gångs skull får de spela något annat än amerikanare. Kristin Scott Thomas stjäl flera scener som presschef i en kul biroll som cirklar kring gränsen till "Helt hysteriskt"-karikatyr. Men det funkar, precis som resten av filmen.

Sen kan man fråga sig varför så många, vissa av större vikt, konversationer ska ske genom chat eller sms, varför alla som jobbar inom politik i filmen målas upp som fullständiga idioter eller varför man envisats med så många övertydliga, metaforiska bilder på simmande fiskar. Men återigen detaljer man kan leva med. Hallström ger oss återigen en mysig stund i biomörkret med lite humor, drama och romantik - och en film som utspelas i Afghanistan utan våld- och krigsscener. Kan behövas det med.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Hmm.. nja.. ..nej
Jag kunde inte bli kvitt känslan av irritation över att en enda person 'slänger bort' 50 miljoner pund+ på ett så löjligt projekt som detta när världen ser ut som den gör. Helvete jag blir nästan förbannad om jag ska vara helt ärlig. Skitmänniska!!!!!
Douglas_Sthlm
En bedrövligt tramsig och osannolik histora som varken blir rolig eller romantisk. Rollkaraktärerna är förutsägbara och övertydliga. Allt känns på låtsas och doftar skolteater lång väg. Mest irriterad blev jag på sheiken som blivit stylad med värsta sortens maskerad-kit med dolk i byxskärpet och allt. Den som tvivlar på vad filmen verkligen handlar om så är det just laxfiske och inget annat - ett ogreppbart tråkigt ämne som inte ens Ewan McGregor kan liva upp.
3916-0
Fjantig och käckt men bra skådisar. Totalt töntigt slut, vilket drar ner helheten. 2/3.
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler