Lady M 2016

Romantik Drama
Storbritannien
89 MIN
Engelska
Lady M poster

Synopsis

Lady Macbeth, en ung kvinna i 1800-talets England, säljs av sin far till en rik medelålders man för att bli dennes fru. Fast i ett kärlekslöst äktenskap, helt isolerad från vänner och familj, kämpar hon för att finna minsta lycka i tillvaron. När hon inleder en affär med en av sin mans anställda flammar livsgnistan upp till en okontrollerbar låga.
Ditt betyg
3.3 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lady Macbeth
Biopremiär
8 september 2017
DVD-premiär
8 januari 2018
Digitalpremiär
8 januari 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

29 augusti 2017 | 10:00

Sex, mord och besatthet i 1800-talets England

En förförisk blandning av en uttråkad kvinna fångad i en gyllene bur, ett kärlekslöst äktenskap, en stilig arbetare och ond bråd död.
Unga Katherine säljs av sin far som brud till en medelålders man, tillsammans med en bit land. Hon är van att vara ute i naturen, men det viktorianska samhället anser att en kvinnas plats är inomhus med en bönbok. Äktenskapet till hennes nya make är kärlekslös, hon har inga vänner, och tillvaron i det isolerade huset är klaustrofobisk. Katherine inleder en romans med en av makens arbetare, något som ger henne livsglädjen tillbaka. Förälskelsen är så intensiv att Katherine är villig att förgöra alla som försöker att separera dem.
 
Filmen är baserad på en kortroman vid namn "Katarina Ismajlova" av Nilolaj Leskov, där handlingen förflyttats från Ryssland till Storbritannien.
 
Det är alltså inte Shakespeares Lady Macbeth filmen handlar om, även om namnet ger en antydan till vilken sorts film det är. Men trots att filmens namne är en av tidernas mest ikoniska roller gör det inte filmen förutsägbar. Tvärt om sitter en som på nålar. Trots filmens mörker (det enda komiska som händer är att Katherines make påminner om Motörheadsångaren Lemmy Kilmeister cirka 1985) blir den inte för tung, vilket delvis beror på att den bara är en och en halv timme lång. Den är atmosfärisk, vacker och rå.
 
Regissören William Oldroyd har dessutom varit smart nog att utöver skildringen av besatthet och våldsamhet, även ställa Katherines priviligierade men instängda liv i kontrast med hennes tjänsteflicka Annas hårdare liv.
 
"Lady M" är en film som varken är skriven, regisserad eller skådespelad av någon välkänd. Det är nykomlingens Florence Pughs första huvudroll men hon levererar som ett proffs. Pugh är en uppenbarelse när hon skiftar mellan att vara sårbar, förälskad, underlägsen, överlägsen, hård och kall. Det är definitivt inte sista gången vi ser henne, och jag ser fram emot att följa hennes karriär.
 
"Lady M" är en så vacker film där en bara vill pausa var femte minut och hänga upp stillbilden på väggen. Den är väl skådespelad, komplex och inte en minut längre än den behöver vara. Mycket sevärd, om inte annat för att det inte är ofta en ser ett kostymdrama i herrgårdsmiljö med andan i halsen.
| 29 augusti 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Spoilervarning. Man skulle kunna beskriva huvudpersonen lite som Arbogakvinnan anno 1800! Filmen innehåller några starka scener som man (tack o lov) sällan ser på film, så känsliga tittare varnas. Men sevärd, får en stark 3 av mej.
Läs mer
3
Kostym drama med speglingar till Lady Macbeth, vi följer Katherine som säljs av sin far för att bli en rik mans hustru, kärlekslöst och uttråkad inleder hon snart en affär med den hetlevrade stallpojken Sebastian. Han väcker en eld hos hennes om inte går att stoppa, snart gör hon allt i sin makt för att få vara tillsammans med honom och ack den som kommer i hennes väg.... Lite annorlunda mer kaxig kostymdrama, med en stark kvinna som inte låter någon trampa på henne. Hon styr sitt eget öde i vått och torrt och jag gillar att hon är ung och oskyldig men med en drakes eld i sin själ... Snygg, sexig och över all förväntan...betyget blir en stark 3a... Cast: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Naomi Acke mfl... AAA+
Läs mer