Ladder 49 2004

Action Drama
USA
95 MIN
Engelska
Ladder 49 poster

Synopsis

Jack Morrison (Joaquin Phoenix) är född till brandman och för att kämpa i frontlinjen för att rädda liv. Men när en monstruös brand i ett varuhus slukar hans team är han den ende överlevande, fångad inne i det rasande eldhavet. Plötsligt och på ett ögonblick förändras Jacks liv och han blir liggande med ett brutet ben mitt i infernot. Hans enda hopp är brandmännen från Ladder 49 som kämpar för att rädda
honom. Via sin radio kan Jack kommunicera med sin mentor och brandkapten, Kapten Kennedy (John Travolta).  Fångad i eldhavet och med bara några minuters luft kvar tvingas Jack att reflektera över sitt liv och han ifrågasätter om han har gjort det rätta för sin fru (Jacinda Barrett) och sina barn. Ladder 49 är en nervkittlande kamp mot klockan för att rädda en mans liv, en man som har allt att leva för.
Ditt betyg
2.7 av 320 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ladder 49
Biopremiär
28 januari 2005
DVD-premiär
25 maj 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Mikael Gabrielsson

1 januari 2008 | 00:00

Phoenix och Travolta får det hett om öronen

Jack Morrison (Joaquin Phoenix) är brandman ända in i hjärtat. Han lever för känslan att få hjälpa andra i nöd. Jobbet som brandman ger ingen stor lönecheck och är både fysiskt krävande samt riskfyllt, men Jack ser sig ändå som lyckligt skattad och vid dagens slut är han en hjälte. En kväll skickas Jack och brandmännen från Ladder 49 ut på ett uppdrag som kommer förändra livet för många inblandade. Jack finner sig innan kvällens slut fångad i ett eldhärjat 20-våningshus och tvingas för första gången reflektera om han gjort rätt val i livet. Vad hans fru och barn tvingats genomlida genom hans riskfyllda jobb och vad han kunde gjort annorlunda. Samtidigt sliter hans mentor Kapten Kennedy (John Travolta) med att få ut den siste av sina mannar ur den brinnande byggnaden.

"Ladder 49" är ett välgjort och välspelat drama men klippningen får en att ana utgången långt innan sluttexten rullat in. Varför spela upp hela huvudkaraktärens liv om det nu var så att filmen skulle sluta lyckligt? Det räcker att man ställer den frågan till sig själv och så har man hela filmen på ett fat. Ett av filmens uppenbara problem är även spänningsfaktorn som till stor del ligger i regissören Jay Russells uppbyggnad. Vi kastas fram och tillbaka mellan det som pågår i den brinnande byggnaden och det som hände för flera år sedan. Hur Jack träffade sin fru, lyckan då de fick sitt första barn och vardagen på brandstationen. Russell vill att vi ska plocka fram näsdukarna men istället för att bli berörd strävar jag för att hålla intresset uppe. Trots att Phoenix sitter fångad i ett brinnande inferno under hela filmen finns det ingen spänningsfaktor. Kampen mot klockan må vara uttjatad men de flesta gånger funkar den utomordentligt för att höja pulsen. "Ladder 49" känns som ett väldigt trött actiondrama istället för den nervpirrande brandbomb den kunde blivit.

Det är ingen dålig film men det finns inte något mycket tristare än att se en film som man redan vet med all säkerhet hur den kommer att sluta - särskilt då speltiden är på närmare två timmar. Kanske borde man se John Travolta som en varningsstämpel numera då han på senare år blivit något av en expert på att göra skräpfilmer efter floppar på bio med bl.a. "Domestic Disturbance" och "Basic". "Ladder 49" blev en måttlig bioframgång i USA och att Travolta verkar ha hittat hem igen är ett glädjande besked, men så mycket annat har inte denna film att erbjuda. Filmen är knappast värd ett biobesök men värd att hyra då den kommer på dvd.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ladder 49
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu