Krama mig 2005

Romantik Drama Komedi
Sverige
86 MIN
Svenska
Krama mig poster

Synopsis

19-åriga Minna växer upp i den lilla hålan Eriksberg. Där letar hon efter den stora kärleken och meningen med livet. Saker och ting är dock inte alltid så enkla som man kan tro.
Ditt betyg
2.1 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Krama mig
Biopremiär
21 januari 2005
DVD-premiär
7 september 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Sonet Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Gulligt och relevant om tonårsbekymmer

Kristina Humles debutlångfilm ”Krama mig”, som hon även själv skrivit manus till, bygger till stor del på hennes egna erfarenheter och upplevelser i tonåren från sina hemtrakter Smedjebacken i Dalarna. Filmen handlar om Minna, en tjej från det lilla brukssamhället Eriksberg beläget ett par timmar från Stockholm. Hon är 19 år, full av frågor om livet, nyfiken på kärleken och förväntansfull om framtiden. Hon jobbar i restaurangen på ortens bryggeri. Det är i stort sett ortens ekonomiska nav; de flesta, liksom Minnas far Leffe antingen jobbar där eller känner någon som gör det. En annan som arbetar där är Minnas skolkamrat Ronny, en snäll, godhjärtad och lite dum karaktär som är intresserad av Minna och skulle vilja vara ihop med henne, men som tyvärr inte går hem hos henne.

Minna bor fortfarande hemma hos pappa och hans nya fru Yvonne. Mamman är död sedan tre år tillbaka efter en halkolycka. Det är inte alltid Minna och Yvonne kommer överens. Det är inte heller lätt för den snälle pappan att försöka få alla att vara nöjda och hålla sams. Minnas bästa kompis Simone är på sätt och vis som hon själv men de är ändå olika. Utåt sett verkar hon rätt tuff och självsäker men innerst inne är hon något osäker och söker en sort trygghet. De har ändå lätt för att snacka om det mesta och bolla idéer.

Minna håller också på med att ta körlektioner. Det som tar mer av hennes uppmärksamhet än själva övningskörningen är bilskolläraren Tomas som enligt Minna har ortens sexigaste ögon! Tomas har redan flickvän men frågan är om han verkligen älskar henne. De har varit ihop ett tag men har också haft sina trätor. Den viktiga frågan för dem är om de ska ha barn eller inte. Hon vill det men inte han. Kanske är det denna beslutsångest och frustration eller rent av Tomas nyfikenhet på Minna som för dem närmare varandra och gör att han får upp ögonen för henne.

Minnas bästis Simone söker sig däremot hellre till tuffa och farliga killar. Dit hör Jompa som tidigare bl a åkt dit för småstölder och för att ha bränt ner ortens skolmatsal; antagligen också en blivande motorcykelknutte eller raggare.

I sin iver att få Minna att flytta ut och få mer makt hemma är Yvonne rätt pådrivande. Minna som egentligen inte vill flytta hemifrån försöker ändå se det hela ur den ljusa sidan. Där får hon själv bestämma, liksom att hon får mer privatliv där hon kan vara med Tomas.

För att fira Yvonnes födelsedag låter pappa Leffe ordna en fest. Dit bjuder han också den unge kocken Jesper och hans assistent Malin, båda från Stockholm, som ska ta hand om maten. På något sätt verkar många tjejer falla för den attraktive men redan upptagne Jesper: så också Minnas vän Simone. Att vara otrogen brukar straffa sig och det får man ofta ångra. Jespers assistent Malin som själv i hemlighet har vissa känslor för honom tänker inte blunda för Simones närmanden mot Jesper. Det får konsekvenser för nästan alla inblandade.

”Krama mig” handlar om mer än bara tonårskärlek. Det handlar också om sökandet efter en identitet, om möjligheterna i det lilla samhället och om att våga prova, även om det ibland visar sig vara fel. I stort sett alla skådespelare som medverkar är nya fräscha ansikten och rätt okända för de flesta men det behöver inte betyda att de är okunniga för den delen.

Skådespelarinsatserna är alla godkända och övertygande och det är i stort sett det som bär filmen. Det är lätt att tycka om framför allt huvudrollsinnehavaren Henna Ohranen som spelar Minna. Hon är 19 år och kommer förhoppningsvis att ses igen i andra roller framöver.

Regissören Kristina Humle strävade efter att filmen skulle gestaltas av nya opåverkade skådespelare. Resultatet är lyckat och det ska hon ha beröm för: för att hon vågat satsa på nya talanger och för att hon gett dem chansen att visa sig för biopubliken och låta oss njuta av en relevant och trovärdig skildring av 20-åringars tankar och vardag.

ONÖDIGT VETANDE Erica Koop Nedrell som spelar Simone i filmen fick sin roll genom att hon hade registrerat sig på sajten www.statist.se där ofta statist- och andra små roller utannonseras.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Krama mig
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu