Klipp 2012

Drama
Serbien
100 MIN
Serbiska
Klipp poster

Synopsis

"Klipp" är en kompromisslös skildring av tonårsliv i Serbien. Vi följer 16-åringen Jasna, en destruktiv tjej som med videofunktionen på sin mobiltelefon fångar ögonblick som ingen förälder ens vågar föreställa sig. Hemma tynar hennes pappa bort i en dödlig sjukdom – en tillvaro som hon överger för en olycklig förälskelse i 18-årige Djordje. Sökandet efter bekräftelse drar med publiken i en dekadent nedåtspiral.
Ditt betyg
2.3 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Klip (Clip)
Biopremiär
2 november 2012
DVD-premiär
2 januari 2013
Språk
Serbiska
Land
Serbien
Distributör
Njutafilms
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 juni 2012 | 14:01

Feelbad-porr

Peace & Love Film Festival - De som trodde att svenska tonåringar var vilda bör kolla in den här serbiska feelbad-rullen. Å andra sidan kanske inte, såvida du inte är sugen på en origie i fylla, knark och väldetaljerat förnedringssex.

Tonåriga Jasna (Isidora Simijonovic) fyller vardagen med vilt festande med sina jämnåriga vänner och ignorerar i stort sett sin familj som försöker ta hand om den dödsjuke fadern. Jasna har låg självkänsla och extremt bekräftelsebehov vilket gör att hon ständigt klär sig utmanande och åmar sig framför sin mobilkamera, som hon i övrigt dokumenterar vardagen med även i de mest intima situationer. Hon kärar ner sig i Djordje (Vukasin Jasnic), en av skolans tuffa grabbar som börjar utnyttja henne sexuellt vilket får henne att be om mer.

Japp, det är smutsig, barnförbjuden feelbad som gäller. Här ska föräldrars värsta farhågor om sina tonåringar kavlas ut ordentligt och skildras med största detaljrikedom. Alla former av förnedringssex, från oralsex på offentliga toaletter till skärp som används som hundkoppel, spetsas med närbilder på erigerade penisar, utlösningar och annat som ur sitt sammanhang skulle stämplas som pornografi. Eftertexterna meddelar tydligt att ingen minderårig deltagit i någon sexuell sekvens men det ser allt annat än simulerat ut.

Denna envisa fäbless att visa hela härligheten åt sidan så är det en ganska tom och ytlig tonårsfilm. Här är det meningen att vi ska både beröras och uppröras av den vilsna, stackars Jasna som behandlar sin familj, inklusive den döende pappan som skit medan hon svansar efter en allt annat än sympatisk kille som skäller ut henne för dåliga avsugningar när hon förklarar sin kärlek till honom. Tyvärr är hon bara ordinärt ytlig och självupptagen, som de flesta tonåringar är. Det finns mer svärta och ångest än den horribla, amerikanska motsvarigheten "Lol" men inte tillräckligt för att jag ska bry mig.

Helt ointressant är den inte. De unga debutanterna i rollerna spelar skickligt subtilt och regissören Maja Milos (som gör sin regidebut) iscensätter fester, skolhäng och andra tonårstypiska situationer med stor flugan-på-väggen-autencitet. Det lyser till ibland, speciellt i de få scenerna med Jasna och hennes föräldrar. Men oftast handlar det bara om knark och sex. Tjejerna är slampor, killarna är svin. Tonåringar mår dåligt och är självdestruktiva. Inget nytt under solen, men däremot får du se en hel del under kjolen...

| 27 juni 2012 14:01 |