Kinsey 2005

Drama Biografi
118 MIN
Engelska
Kinsey poster

Synopsis

Liam Neeson spelar Alfred Kinsey - forskaren som anses ha skapat den moderna sexologin. Redan 1948 publicerade han sin omvittnade Kinsey-rapport som vände uppochned på dittills kända fakta.
Ditt betyg
2.9 av 65 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kinsey
Biopremiär
4 mars 2005
DVD-premiär
20 juli 2008
Språk
Engelska
Distributör
Sony Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Let's talk about sex

Har du någonsin haft gruppsex? Vilken är din favoritställning? Har du fantiserat om sex med någon av samma kön? Dessa frågor är visserligen personliga och rätt intima men ändå inte så märkvärdiga eller förbjudna. Sex är en naturlig handling, ofta som en del av ett förhållande. Det kan också ske i massa olika former, på olika platser och med olika personer!

Frågor om sex är således inget konstigt även om de flesta föredrar att mest diskutera det med sina nära vänner, kompisar och partner. För inte så länge sedan, och fortfarande på många ställen anses sex vara något tabubelagt som man sällan diskuterar öppet. Föga förvånande kan man också konstatera ett antal problem som indirekt kan relateras till bristen på sexualupplysning och dåliga kunskaper. Tonårsgraviditeter och könssjukdomar skulle kunna minska i antal genom bättre sexualupplysning.

När den amerikanske naturvetaren och forskaren Alfred Kinsey under 1940-talet bestämde sig för att kartlägga människors sexvanor var det kanske början till en sexuell revolution som kom att ändra på många antaganden. Kinsey var från början biolog som mest intresserade sig för naturen, djuren och fåglarna. I synnerhet var han intresserad av insekter och deras levnadsförhållanden. Hans insektsamlande som syftade till att skapa mer förståelse för dem växte under åren och i takt med det hans kunskaper om deras parningsbeteende. Genom studien blev han också intresserad av att jämföra deras beteende och sexvanor med desamma hos människor; båda är trots allt varelser med vissa naturliga behov.

Flera års forskning, tusentals intervjuer och resor kors och tvärs över Amerika tillsammans med några yngre kollegor resulterade 1948 i en tjock rapport som anses vara något av en milstolpe inom sexualupplysningen. Rapporten blev snabbt uppmärksammad, debatterad och en bästsäljande bok som länge toppade försäljningslistorna. Den ansågs vara sensationell eftersom den rubbade på en del då vanligt rådande antaganden. Bland annat hade man genom intervjuer kommit fram till att endast en minoritet av alla samlag skedde mellan gifta par. Onani, även bland kvinnor var vanligare än man hade trott och många hade dessutom haft sex med någon av samma kön. De mer konservativa grupperna var förstås också mer kritiska och skeptiska till rapporten. Familjevärderingarna ansågs och anses fortfarande vara heliga; för heliga för att man ska ha utomäktenskapligt sex. Ungdomarna var dock av annan uppfattning. De ville så gärna kunna prata med någon kunnig och förstående och få raka, ärliga svar. För dem blev Professor Kinsey, eller Prok som han kallades, snabbt väldigt populär och eftersökt. Kinseys lektioner och föredrag om sex och samlevnad var så populära att man fick tacka nej till många deltagare och prioritera gifta studentpar och anställda.

Det är också beundrarsvärt att Alfred Kinsey som själv växte upp i ett puritanskt hem med en något sträng predikant till fader vände sig mot dessa värderingar och sökte sig till något som han ansåg viktigare: sexualupplysning och beteende. Även om framför allt fadern och vissa i den närmaste omgivningen var skeptiska och inte precis uppmuntrande hade Kinsey mod att gå sin väg, stå på sig och avsluta sin forskning. Det som Kinsey påbörjade ledde till en mer liberalt syn på sex i Amerika. Att offentligt prata om sex ansågs inte längre vara tabu eller ”sjukt”.

Liam Neeson gör en godkänd insats i rollen som Kinsey. Han är bekväm i sin roll och det märks. Det märks också att hans karaktär även får de andra att känna sig bekväma. Att prata om sex eller vilket annat ämne det nu rör sig om är väl fortfarande kanske lite obekvämt eller pinsamt för en del men man känner sig bättre till mods efter att ha sett den här filmen!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kinsey
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu