Ken Park (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Denna film innehåller sex, våld, droger och nakna kroppar. Den berättar om kraschade liv och förstörda själar och förmedlar bara en vag känsla av hur saker skulle kunna vara annorlunda. En stark och kontroversiell film om ungdomars sökande, om vilsna själar i ett konturlöst samhälle, och som orsakat stor debatt pga de starka sexscenerna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KEN PARK

Nakenchocker och sexskandaler
Det var längesen en film var så pass omdiskuterad som "Ken Park". Tidningarna skrek "Våld, knark och sex!" redan långt innan Sverigepremiären. Det är lite att ta i.

Filmen innehåller inte mycket våld och en av kidsen röker på med sina vänner i en enda scen. Däremot får nog sexscenerna de flesta att höja på ögonbrynen lite extra. Skådespelarna har sex på riktigt och de visar ALLT.

I USA klassas filmen som porr och får endast visas på vissa biografer. I Australien är den totalförbjuden. Vilket är ganska intressant faktiskt, för jag kan inte tänka mig att Australien totalförbjuder varenda porrfilm...? Kanske är det den realistiska känslan som spökar, att det känns så "äkta". Vi har sett folk skjutas, brännas ihjäl och slaktas otaliga gånger på film, men en sak som sex, som är det mest naturliga i hela världen, är jättetabu.

Det är tydligt att Larry Clark försöker chockera, eller åtminstone få till en diskussion och det lyckas han med. Kanske försöker han tänja på gränserna för vad man "får" och "inte får" visa i en vanlig spelfilm. Lite kan han liknas vid en konstnär, som istället för att måla nånting riktigt vackert målar en liten prick mitt i tavlan. Sen är det upp till betraktarna att bedöma om mannen är ett geni eller ett weirdo. Själv tycker jag det är modigt att våga göra en film som sticker ut. Men om man ser bort från sexscenerna så märker man fort, att filmen inte har mycket till handling. Den är stundtals seg, vi får inte veta mycket om kidsen och därför blir deras historier aldrig sådär gripande och engagerande, om det nu var det som var meningen.

Ungdomarna i filmen har regissören Larry Clark plockat direkt från gatan, eller rättare sagt skateboardrampen, och de är trots avsaknad av tidigare erfarenheter riktigt duktiga. Dialogerna känns äkta och skådespeleriet är briljant. "Ken Park" är sevärd för den är inte dålig direkt, men som sagt så är det inte mycket till handling. Och om det finns något budskap med filmen så är det väl dolt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Sara
Haha detta är en rolig liten film som ja vart små chockad av, gillar verkligen den här typen av uppriktighet o ja satt som klistrad för att se vad nästa "chock" kunde vara. Satt mest o skrattade o tänkte wtf. Enda dåliga va egentligen handlingen o att man aldrig riktigt lärde känna nån av karaktärerna.
Anton S
Efter en andra omtitt var den bättre. En svag 3:a kan den få!
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler