Ken Park 2003

Drama
USA
92 MIN
Engelska
Ken Park poster

Synopsis

Denna film innehåller sex, våld, droger och nakna kroppar. Den berättar om kraschade liv och förstörda själar och förmedlar bara en vag känsla av hur saker skulle kunna vara annorlunda. En stark och kontroversiell film om ungdomars sökande, om vilsna själar i ett konturlöst samhälle, och som orsakat stor debatt pga de starka sexscenerna.
Ditt betyg
2.4 av 125 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ken Park
Biopremiär
4 juli 2003
DVD-premiär
10 december 2003
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Triangelfilm
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Nakenchocker och sexskandaler

Det var längesen en film var så pass omdiskuterad som "Ken Park". Tidningarna skrek "Våld, knark och sex!" redan långt innan Sverigepremiären. Det är lite att ta i.

Filmen innehåller inte mycket våld och en av kidsen röker på med sina vänner i en enda scen. Däremot får nog sexscenerna de flesta att höja på ögonbrynen lite extra. Skådespelarna har sex på riktigt och de visar ALLT.

I USA klassas filmen som porr och får endast visas på vissa biografer. I Australien är den totalförbjuden. Vilket är ganska intressant faktiskt, för jag kan inte tänka mig att Australien totalförbjuder varenda porrfilm...? Kanske är det den realistiska känslan som spökar, att det känns så "äkta". Vi har sett folk skjutas, brännas ihjäl och slaktas otaliga gånger på film, men en sak som sex, som är det mest naturliga i hela världen, är jättetabu.

Det är tydligt att Larry Clark försöker chockera, eller åtminstone få till en diskussion och det lyckas han med. Kanske försöker han tänja på gränserna för vad man "får" och "inte får" visa i en vanlig spelfilm. Lite kan han liknas vid en konstnär, som istället för att måla nånting riktigt vackert målar en liten prick mitt i tavlan. Sen är det upp till betraktarna att bedöma om mannen är ett geni eller ett weirdo. Själv tycker jag det är modigt att våga göra en film som sticker ut. Men om man ser bort från sexscenerna så märker man fort, att filmen inte har mycket till handling. Den är stundtals seg, vi får inte veta mycket om kidsen och därför blir deras historier aldrig sådär gripande och engagerande, om det nu var det som var meningen.

Ungdomarna i filmen har regissören Larry Clark plockat direkt från gatan, eller rättare sagt skateboardrampen, och de är trots avsaknad av tidigare erfarenheter riktigt duktiga. Dialogerna känns äkta och skådespeleriet är briljant. "Ken Park" är sevärd för den är inte dålig direkt, men som sagt så är det inte mycket till handling. Och om det finns något budskap med filmen så är det väl dolt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ken Park
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu