Kaptenen 2023

Drama
Italien
122 MIN
Franska
Kaptenen poster

Synopsis

Vi får följa kusinerna Seydou och Moussa på deras färd från Dakar till Europa. Killarna är övertygade om att allt som de drömt om kommer att uppfyllas så fort de kliver i land på kontinenten.
Ditt betyg
4.0 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Io Capitano
Biopremiär
5 april 2024
Språk
Franska
Land
Italien
Distributör
Edge Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

28 mars 2024 | 10:00

Ren och skär filmmagi

RECENSION. Den Oscarnominerade italienska filmen "Kaptenen" skapar en klump i magen som inte släpper förrän flyktingskeppet nått den italienska kusten.
Moussa och Seydou är två senegalesiska tonåringar som drömmer om ett bättre liv i Europa. De bor i den fattiga huvudstaden i små skjul, men en dag ska minsan vita människor be ungdomarna om autografer, de ska slå stort som musiker i södra Europa.
 
Som många säkert misstänker, är vägen dit inte helt lätt. De betalar en smugglargrupp som utfärdar slarviga pass och skickar iväg dem mot Tripoli, för att sedan färdas med båt över medelhavet. En resa som kommer blotta människans värsta, men också bästa, sidor.
 
Det har gjorts en hel del filmer om den moderna flyktingkatastrofen. Många visar ofantligt hemska historier. Det som gör "Kaptenen" närmast unik, är att ångesten inte kommer som en käftsmäll. Här är vi långt ifrån våldsamma djupdyk in i människans värsta sidor.
 
"Kaptenen" framställer otäckheterna relativt subtilt (med vissa undantag). Vi ser långsamt hur pojkarnas hopp trycks ner längre och längre mot avgrunden. Muta efter muta nöter ner deras ursprungliga framtidstro. Samtidigt finns pojkarnas fina vänskap kvar när det blir som mörkast.
 
"Kaptenen" är en vacker skildring av komplett mörker, som lyfts av de unga skådespelarna. En långsam vandring som aldrig blir tråkig. En fördjupning i ett aktuellt ämne som aldrig blir uppläxande. Bara ren och skär filmmagi.
 
Kaptenen har svensk biopremiär 5:e april.
| 28 mars 2024 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kaptenen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu