Kaboom 2010

Komedi Sci-Fi
USA
86 MIN
Engelska
Kaboom poster

Synopsis

Den 18-årige studenten Smith (Thomas Dekker) ser på sin sexuella läggning som "odefinierad", vilket inte hindrar honom från att ha en omättligt aptit på sex. Hans bästa vän, den lesbiska Stella (Haley Bennett), är på alla sätt lika angelägen om att hitta nya sexuella partners. Smith har återkommande drömmar om två vackra tjejer, en mörk och en rödhårig. När drömtjejerna börjar dyka upp i hans verkliga liv börjar han undra om det kanske finns en alternativ värld - eller om det kan bero på hallucinogena kakor...
Ditt betyg
2.3 av 43 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kaboom
DVD-premiär
31 augusti 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Pan Vision
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

3 september 2011 | 01:30

Underlig utan orsak

Här är en film som vill vara underlig, skarp och spännande, och gissningsvis nå samma typ av kultstatus som exempelvis "Donnie Darko". Nåväl, den lyckas åtminstone vara underlig.

"Kaboom" inleder med Thomas Dekker, pratandes över bilder av sig själv i en drömsekvens. Detta är ingen dålig sak, inte för mig, för jag är väldigt förtjust i Dekker. Han hade vett nog att synas i "Heroes" enda sevärda säsong och lämnade denna snabbt sjunkande serie för att göra rollen som John Connor i den avsevärt bättre (och tragiskt tidigt nerlagda) "The Sarah Connor Chronicles", spinoff-serien till "Terminator" som i vissa hänseenden var mycket bättre än någon av filmerna som kom före den. Inte för att det hjälper den här filmen nämnvärt.

Dekker spelar Smith, en kanske homosexuell - kanske straight och kanske någonting däremellan eller ingenting alls - collegestudent som drömmer underligt om nätterna och hänger med sin estetiskt konstiga vän Stella om dagarna. En kväll dras han med på fest, där saker händer som blir startskottet för en serie konstiga händelser, som leder till nya möten och avslöjandet av gamla sanningar, om vem han är och var världen egentligen är på väg.

Det finns en film här som jag skulle kunna älska. Som jag borde älska. Förutom paralleller till "Donnie Darko", tänker jag till exempel på "Buckaroo Banzai" och "Six-String Samurai". Detta är ej paralleller i handling eller kvalitet, utan uppsåt och, antar jag, potentiell publik och nivå av kultstatus. Kanske framför allt de två sista, underliga små filmer som fungerar för det finns hjärta och hjärna och kvalitet bakom dessa cinematiska avarter.

Och det känns som om "Kaboom" borde vara där. Ingredienserna finns, och även om jag (skäms på mig) ännu inte sett regissören/manusförfattaren Gregg Arakis "Mysterious Skin" har jag hört tillräckligt gott om den för att tro det är en man med talang.

Men det är kanske talanger för andra filmer. "Kaboom" är för rörig, för svävande, och känns ofta alldeles för billig. Sex är ett av filmens genomgående teman och det har blandat annat sitt utlopp i många sexscener, mycket naket och fula ord. Vilket jag i sig inte har något emot, en snuskig rulle kan givetvis vara kul, men det är inte precis något som driver historien framåt. Det är snusk för snuskets skull och vill man ha sådant finns det speciella filmer att söka upp, i en vanlig spelfilm blir så mycket annat lidande.

Nu ska jag inte såga smula sönder filmen, det finns som sagt ingredienser som ändå gör enskilda stunder sevärda, och Thomas Dekker är förstås bra, och flera av hans medaktörer gör under omständigheterna ett oerhört dugligt jobb, fast som helhet hurrar jag inte högt.

| 3 september 2011 01:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kaboom
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu