Jurassic World: Fallen Kingdom 2018

Action Äventyr Sci-Fi
USA
128 MIN
Engelska
Jurassic World: Fallen Kingdom poster

Synopsis

Fyra år har gått sedan nöjesparken Jurassic World förstördes av okontrollerade dinosaurier. Isla Nublar har övergivits av människor och dinosaurierna där kämpar för sin överlevnad i djungeln. När öns slumrande vulkan väcks till liv tar Owen och Claire på sig att rädda de dinosaurier som finns kvar från utrotning. Men väl där upptäcker de en konspiration som kan utsätta jorden för det största hotet människan skådat sedan urminnes tider.
Ditt betyg
2.7 av 273 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jurassic World: Fallen Kingdom
Biopremiär
8 juni 2018
DVD-premiär
22 oktober 2018
Digitalpremiär
8 oktober 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

5 juni 2018 | 15:30

Korkad uppföljare gör det mesta fel

Uppföljaren till enormt framgångsrika ”Jurassic World” väcker bittra minnen av ”The Lost World”. Än en gång blir vi påminda om att den här filmserien har fler dalar än toppar.
Tre år har passerat sedan nöjesparken fick panikstänga när de hungriga, förhistoriska djuren började käka upp gästerna. Men Jurassic World hade ändå varit dödsdömd. Någon glömde visst bort att kolla upp den där jättevulkanen på Isla Nublar, som nu börjar vakna till liv och spotta ut lava. Dinosaurierna hotas än en gång av utrotning, och Claire (Bryce Dallas Howard) och Owen (Chris Pratt) övertalas till ett farligt räddningsuppdrag.

Colin Trevorrows ”Jurassic World” (2015) gjorde det mesta rätt i mitt tycke. Att kopiera och hylla stilbildande ”Jurassic Park” (1993) visade sig vara receptet på framgång. ”Jurassic World” är i skrivande stund den femte mest inkomstbringande biofilmen genom tiderna. Såhär i efterhand kanske den inte förtjänade så högt som en 4:a i betyg av mig, men filmen bjöd ändå på mycket nostalgikänslor och ett skönt underhållande äventyr. 

Uppföljaren ”Fallen Kingdom” följer snarare i samma spår som ”The Lost World”. Och om ni minns ”The Lost World”, så var det den stora besvikelsen som kom och trampade på högt ställda förväntningar.

J.A. Bayona har fått förtroendet att fortsätta på filmserien, och valet av regissör går egentligen inte att klaga på. Han har tidigare satt barn i skräckhus i ”Barnhemmet”, han har utsatt familjer för naturkatastrofer i ”The Impossible” och han har väckt sympatier för monster med ”Sju minuter efter midnatt”. All denna erfarenhet gör honom extremt bra lämpad för en ”Jurassic”-film. Problemet ligger snarare i manus, skrivet av Trevorrow och Derek Connolly som om de skrev en ny Scooby Doo-film. Det är klyschiga repliker, extremt förutsägbara situationer, och den ena korkade idén efter den andra. Allt förklaras som om den tilltänkta publiken var femåringar, och spänningen - eller bristen på den - är ungefär anpassad efter samma målgrupp.

När en duktig regissör ska göra sin första påkostade studiofilm, där allt följa en extremt utstakad väg, finns det sällan mycket utrymme för kreativitet. Bayona lyckas åtminstone skapa några minnesvärda bilder, både vackra och skrämmande scener som sätter sig på näthinnan. Det hjälper knappast när hans karaktärer inte får mycket mer att göra än springa, skrika eller sitta fast i burar, lastbilar eller bunkrar. Trots att tempot emellanåt är högt, känner jag att handlingen går fram i en frustrerande låg fart, och filmen känns betydligt längre än den är.

Mellan de datorgenererade actionscenerna, och de ännu segare sekvenserna där antingen dinosaurier eller människor har däckat, är det faktiskt en del intressanta ämnen som tas upp. Den stora moraliska frågan som ”Fallen Kingdom” väcker är: har klonade dinosaurier samma rättigheter som andra utrotningshotade djurarter? Är det rätt att rädda bestarna, med vetskapen om att giriga människor och makthungriga nationer kommer vilja exploatera eller beväpna dem?

Det är intressanta tankeställare som kanske får utforskas djupare i den oundvikliga ”Jurassic World 3”. Tyvärr är det också filmstudions girighet (läs: franchise-ambitioner) som gör att ”Fallen Kingdom” inte riktigt får stå på egna ben, utan känns mest som en mellansträcka till nästa del i serien.
| 5 juni 2018 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (11)
3
Något bättre än den trista "Jurassic World. Äntligen bort från ön så det utspelas i lite andra miljöer.
Läs mer
2
På tok för tunn soppa på en rätt rostig spik . Hyggliga skådisar , Pratt är charmig men han och övriga får inte mycket att jobba med. Och en till super dino nja idétorka x 2. Intressant är bilden av hur aktievinsten , politiken , vetenskap känns mycket symptomatisk
Läs mer
4
Jurassic Park och dess premisser är i sak likvärdigt korkade som det händelseförlopp som utspelar sig i Fallen Kingdom. Det är i sak en parad av löjeväckande om än fantasieggande företeelser och orimliga händelseförlopp. Jag tycker, olikt, MZ:s Dunerfors att Fallen Kingdom går tillbaka till det ursprungliga som gäckar vårt intresse för franchisen: Dinosaurier. Att den slår alla med häpnad är per definition omöjligt då Pandoras ask eller det här fallet idéen, om vad en miljardär kan köpa sig till på en ödslig ö utanför Costa Rica, redan är närvarande. Visserligen finns det än mer fantasimonster; Dilophosaurus mfl inräknade, men fokus handlar mer om dinosaurier och dess relation och förståelse för dessa som djur mer än blodtörstiga bestar som går bersärk trots att man slukat både get, gallimimus och pengastinn advokat. Nej filmen gör franchisen rättvisa med dalar som föregående film om bortskämda tonåringar som hellre jagar blickar från tjejer än ser på ”tråkiga” dinosaurier. Och inte för att tala om tredje filmen. Tycker att Lost World och Fallen Kingdom håller Hammonds flagga högt och när exempelvis karaktären Claire fått aningen mer skinn på näsan och inte agerar hjälplös Jane (ja, i liknelsen är Chris Pratt Tarzan) . Filmen håller, delvis överraskar, delvis förfärar och framför allt ger den mig det jag vill ha en nostalgitripp och en massa dinosaurier. Tacka vet ja för Stygimoloch! Rekommenderas alla dinosaurienostalgiker. / en som ska gifta sig i Evolutionsmuseet i Paleonotologiska avdelningen senare i sommar
Läs mer
Visa fler