Jungle Cruise 2021

Jungle Cruise poster

Synopsis

En liten flodbåt tar en grupp resande genom en djungel fylld av farliga djur, reptiler och övernaturliga inslag.
Ditt betyg
2.8 av 90 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

27 juli 2021 | 18:00

Fartfylld och charmig färd på Amazonas

"Jungle Cruise” är en visuellt sprakande och underhållande film med bra personkemi mellan huvudrollerna. Första halvan är fartfylld och utmärkt medan den avslutande, specialeffektstunga delen av filmen blir lite väl fånig.
Kommer ni ihåg när sjövilda pirater härjade för att gräva fram dineros åt Disney? ”Pirates of the Caribbean” – en film som byggde på en åkattraktion i Disneyparkerna med samma namn - tog biodukarna med oväntad storm. Johnny Depp togs in i A-listvärmen igen och studiocheferna såg dollartecken och skrattade hela vägen till banken från början på 2000-talet och femton år framåt.

Det är en framgångssaga Disney vill upprepa. Piraterna är väl kanske inte helt kapsejsade men nog har luften gått ur seglen. Vad är då bättre än att skapa en helt ny potentiell serie filmer som bygger på en av Disneyparkernas åkattraktioner?

”Jungle Cruise” är ett fartfyllt, familjevänligt äventyr som ekar vagt av svunna tiders fantastiska matinéer. I centrum av handlingen står Emily Blunts Lily – en adelsdam och äventyrerska med skinn på näsan. Hon är på jakt efter en mytomspunnen blomma i Amazonas och till sin hjälp har hon en gammal amulett och sin betydligt mindre äventyrlige lillebror MacGregor.

Transportmöjligheterna för djungeln vid denna tid liknar de nutida – den bästa (och möjligen enda) sättet att ta sig runt är via Amazonas och det är här Frank – en charmig skojare med hemligheter kommer in i bilden. Frank lovar dyrt och heligt att föra Lily och MacGregor mot deras mål men har helt egna planer för resan.

Emily Blunt är fullständigt självklar i sin roll som Lily. Det är häpnadsväckande att den snobbigt snörpta assistenten från ”Djävulen bär Prada” är samma kvinna som numera glider naturligt mellan action, drama och komedi. Det är en mångsidighet som är få förunnat och cementerar Blunt som en av vår tids större talanger. Personkemin mellan henne och naturligt charmige Dwayne ”The Rock” Johnson är lika oväntad som välkommen och spänningen och käbblet dem emellan håller filmen vid liv när vi inte skäms bort med fantastiska panoramavyer och imponerande effekter.

Jack Whitehalls omskrivna gaykaraktär då? Konspirationsteorierna på nätet till trots är rollen inte katastrofal som många trott. Visserligen doppar Disney tårna oändligt försiktigt i den sexuella jämlikhetens bäck. Men MacGregor utvecklas faktiskt från att vara en levande gaystereotyp (mesig och stilbesatt comic relief) till att bli en kapabel och stridsduglig medhjälpare som rentav får beröm av Frank för sin högerkrok. När det gäller ett eget kärleksintresse drar dock Disney effektivt ner järnridån – MacGregor hotar inga intäkter så länge han är fullständigt asexuell och hans preferens för män nämns mellan raderna i en scen byggd för att väcka sympati snarare än engagemang. Trots att jag inombords hör Miranda Priestleys spydighet om glaciär hastighet är det ändå ett (senkommet) steg fram för Disney beträffande queer synlighet.
 
”Jungle Cruise” är en färgkaskad till film där produktionsvärdet märks i de fantastiska bilderna där landskap förenas med specialeffekter. Antalet statister och minutiöst koreograferad kalabalik är en fröjd och skåda och det är ett nöje att ta del av filmens inledande del som äger rum på Franks trogna skuta. Tyvärr håller det inte hela vägen in i mål när den avslutande specialeffektstäta delen (med strider mot fiender som är som ekon av ”Pirates” spökpirater) får mig att tappa intresset en smula. Såväl Jesse Plemons som Paul Giamatti känns dessutom som alldeles för solida skådisar för att slösas bort i sina nonsensroller.

Men allt som allt är det en lyckad och färgsprakande tur ut i Amazonas vildmark.
 
| 27 juli 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Alltså, det är ju egentligen inte särskilt bra. Även om filmen känns betydligt mer påkostad än The Rocks andra film just nu, Red Notice, så fullkomligt skriker filmen studio. Jag skulle bli förvånad om en enda bildruta spelats in på plats i London eller i Amazonas. Antagligen satt The Rock och käkade lunch på sitt favorithak i LA varje inspelningsdag. Detta är väldigt långt ifrän Indiana Jones, men ganska nära Pirates of the Carribean eller Jumanji i sann Disneyanda. Jag hoppas dock de filmar mer i riktiga miljöer för den oundvikliga tvåan. Men jodå, filmen är både kul och underhållande. I första halvan i alla fall. Kärlekshistorien är allmänt töntig den med, men samtidigt, vem kan inte gilla The Rock och Emily Blunt? Jag är generös idag, så det får bli 3/5 ändå.
Läs mer
4
Ett typiskt Disney-äventyr. Mer en fest för ögat än för sinnet. Du bör ha en god idé vad du kan förvänta dig i förväg, som en Pirates of the Caribbean fast Treasure Hunters of the Amazonas istället. Gott om Göteborgsskämt. Jesse Plemons (han som ser ut som Matt Damon, men inte är Matt Damon) är smårolig som en elak tysk/österrikare(?). Paul Giamatti är med för lite. Lite för lång för sitt eget bästa. De påkostade och trevliga specialeffekterna lyfter filmen ett antal snäpp. En svag 7/10.
Läs mer
1
första filmen man ogillar blunts rollfigur jag sett, man känner direkt att detta är disney, blunt en jobbig kvinna som gör allt som hon vill, till vilket pris som helst, då hon e kvinna och denna är ännu en woke film, där män e pinsamma eller skurkar. hon snor något från en förening, mitt under pågående av 1a världskriget i london, där finns även en tysk prins som e intr av samma sak, en fd barnskådis skall försöka spela ond, gör det ok, bättre än johnsons rollfigur och cgi jaguarer. i brasilien följer vi johnson figur tar sig an turister längs amazonfloden och de är filmens höjdpunkt, tillsammans med en fight scen senare i filmen. filmen vill få lite pirates of carribean känsla men misslyckas totalt, och blunt skall vara en bättre vers av knightleys figur. hade jag vart 6 år hade jag nog uppskattat den mer....
Läs mer