Jumping the Broom 2011

Drama Komedi
USA
112 MIN
Engelska
Jumping the Broom poster

Synopsis

Krocken mellan kärlek och familjeintriger är oundviklig när två afroamerikanska familjer från vitt skilda samhällsklasser träffas under ett bröllop på ön Martha's Vineyard.
Ditt betyg
1.9 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jumping the Broom
DVD-premiär
26 oktober 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

25 oktober 2011 | 20:01

Osympatisk melodram

Upplägget känns som en rätt ordinär dramakomedi kryddad med romantik. Men ju längre filmen går desto tydligare blir det att här inte finns en enda sympatisk person bland huvudkaraktärerna, vilket tippar filmen över från att tas emot med en axelryckning till ett tydligt skakande på huvudet.

Vissa typer av filmer förväntar man sig inte så mycket av, men de fyller ändå sin funktion som tidsfördriv om man just för tillfället känner för lite rolig action eller något romantiskt och småputtrigt. ”Jumping the Broom” vill nog tillhöra den senare kategorin och länge ligger den och skvalpar i kölvattnet med andra tämligen intelligensbefriade filmer i sin genre, men tyvärr lyckas den inte ens hålla sig kvar där. 

Redan i första scenen känner man att kvaliteten är låg. Sabrina Watson (Paula Patton, "Precious") befinner sig i en mans lägenhet medan han bedyrar sin kärlek dold bakom kylskåpsdörren. Självklart är det inte till Sabrina han riktar detta utan till sin riktiga flickvän som han pratar med i mobilen. 

Sabrinas aningen fåniga berättarröst sätter igång med att hon nu delat med sig av sin ”kaka” för sista gången tills hon träffar den rätte och hon ber till Gud att han ska ge henne ett tydligt tecken. I nästa scen kör hon på Jason Taylor (Laz Alonso, "Avatar") med sin bil och hoppar hysteriskt ut och knuffar ner honom på gatan när han försöker resa sig upp. Med andra ord – man tycker redan att filmens hjältinna är jobbig efter bara ett par minuter. 

Men självklart är de två ämnade för varandra och snart kommer frieriet och ett snabbt planerat bröllop. Det enda som kan hota lyckan är att parets familjer ska mötas för första gången. Jason kommer nämligen från arbetarklassförhållanden i Brooklyn med en postkontorsarbetande mamma (Loretta Devine, "Crash") som är lika stor i käften som hon är över höfterna, medan Sabrinas föräldrar planerar bröllopet på familjens gård i överklassens Marthas Vinyard. Att Jason undanhållit sin familjs situation för Sabrina gör inte saken lättare. 

Självklart blir det klasch från första mötet och till slut verkar familjernas oförmåga att komma överens sprida sig till det förälskade paret. 

Det är melodramatiskt så det står härliga till och hela filmen hade passat utmärkt som en pilot för en ny eftermiddagssåpa. 

Det känns inte så konstigt iomed att alla inblandade manusförfattare och regissörer bara har gjort tv innan. Däremot ställer man sig frågande till hur man har lyckats få en rollbesättning med så många toppfilmer bakom sig. För i ”Jumping the Broom” finns inga tecken på finlir vad gäller skådespeleri. Speciellt Paula Patton, som i alla fall fick mina ögon att fuktas med sin ömma och förstående lärare i ”Precious", är svår att känna igen här med sitt bortskämda stampande med foten om hon inte får som hon vill. 

Det är som om alla spelar karikatyrer av sina karaktärer där särdragen förstärkts till en sån grad att det inte finns mycket mänskligt kvar. Och roligt – det är det inte. Det är nästan svårt att avgöra vem av de blivande svärmödrarna som är värst – Mrs Watson (Angela Bassett/"Hålla Andan", "Malcolm X") med sitt snorkiga översitteri och kommentarer om att hon hellre har en otrogen make än en som är fattig, eller Mrs Taylor som tar med sig objudna gäster till bröllopet, klagar på allt och verkligen ser ut att njuta av att göra andra olyckliga.

Resten av gästerna är också rena stereotyper med pinsamma raggrepliker från Brooklynborna och näsan i vädret från de finare och självklart ytligare rikingarna. Den enda som verkar något så när normal och trevlig är Sabrinas pappa. Och den enda som skänker någon typ av humor till filmen är den hispiga bröllopsplaneraren (tv-skådisen Julie Bowen från bland annat "Ed", "Weeds" och "Lost" som får mig att tänka på Cheryl Hines). 

Utöver detta tar det hela den klyshiga vägen över bruden som talar om för sin fästmans mamma att detta faktiskt är deras bröllop och att de därför ska göra som hon vill, medan han sitter mjäkigt bredvid utan att säga något alls. 

Felträff är bara förnamnet till det här spektaklet och jag hoppas att man i framtiden väljer att göra något bättre av de här skådespelerna som faktiskt har talang om deras förmågor bara läggs i rätt händer. 

| 25 oktober 2011 20:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jumping the Broom
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu