Johan Falk - Operation näktergal 2009

Action Deckare
Sverige
90 MIN
Svenska
Johan Falk - Operation näktergal poster

Synopsis

Göteborgspolisens grupp för särskilda insatser, GSI, har fått order att gripa de som ligger bakom den växande importen av unga kvinnor från öst som prostituerar sig på gatorna. Johan Falk (Jakob Eklund) rekryterar Hanna (Anja Antonowicz), en ung polsk tjej som jobbar i baren på tysklandsfärjan, för att infiltrera verksamheten. Men Hanna går för långt i sin uppgift, och situationen dras till sin spets när Johan och hans kollegor hamnar längre in i den moraliska gråzonen än någonsin tidigare…
Ditt betyg
2.7 av 292 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Johan Falk 5 - Operation näktergal
DVD-premiär
4 november 2009
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

3 november 2009 | 12:04

Pålitlig spänning

Som vanligt dras i vi rätt in i händelsernas centrum, med en liten välplacerad kritisk spark uppåt, och det är en vetskap man som publik kan känna sig trygg igen.

I "Operation Näktergal" handlar det om prostitution, om unga kvinnor från öst som importeras till Göteborgs gator. Via en prostituerad som det går illa för, får GSI (för den som inte hängt med står initialerna för "Gruppen för Särskilda Insatser") kontakt med en polsk tjej de hoppas kunna använda för att snärja toppmännen i härjan. Allt blir mer problematiskt, som sig bör i en thriller av rang, när hon behöver gå längre än vad man räknat av och när hon knyter oprofessionellt starka band med en av männen i gruppen.

Daniel Lind Lagerlöf står som regissör till den femte delen i den här omgången Johan Falk-filmer. Ärligt talat vet jag inte exakt hur stor skillnad de olika regissörerna har gjort hittils i serien, filmerna har legat på en förvånansvärt stadigt jämn nivå och utan förtexterna hade jag nog gissat att samme person styrt alla filmerna, men samtidigt är det välkommet eftersom Lind Lagerlöf är en ruskigt bra regissör när han hanterar sina egna projekt med hustrun Malin Lind Lagerlöf ("Vägen ut" och speciellt "Hans och hennes" är jag fantastiskt förtjusta i, och om han nu ska arbeta med direkt-till-DVD är det trevligt att se hans namn på någonting jag tycker om. Till skillnad från Beck-filmerna, vill säga.

Under de tre första filmerna i serien kretsade de mesta av fallen kring Frank Wagner och gänget han infiltrerade. Det har man gått ifrån under de två senaste. Frank är fortfarande med, tacksamt nog eftersom - som jag nog tidigare nämnt - mannen som gestaltar honom, Joel Kinnaman, antagligen är det allra bästa med "Johan Falk". Å ena sidan var det visserligen något som jag eftersökte, om det fanns något negativt att säga efter tre filmer var det att gäng-biten gav en känsla av upprepning, omän en svag sådan. Å andra sidan kommer jag på mig själv med att sakna gänget. Karaktäriseringarna har varit en väldigt stark sida i projektet och jag finner mig fortfarande väldigt nyfiken på hur den delen av Göteborgs under liv fungerar.

Dessutom ska tilläggas, att Franks insats i den här filmen känns logisk och har en emotionell koppling till vad som varit och, gissningsvis, vad som komma skall. Vad som hade kunnat bli en krystad cameo bara för att visa hans ansikte, blir istället en tillgång för historien.

Om någon är värd att pekas ut i "Operation Näktergal", är det Henrik Norlén som kollegan Lasse. Jag tror inte han har gjort för mycket väsen av sig i tidigare filmer, åtminstone inte vad mitt eget minne antyder, men får här chansen att stiga fram och skina med ett återhållsamt och subtilt agerande som visar på stor talang. Norlén är en teaterskådespelare som synts på bland annat Dramaten, och jag skulle mer än gärna kolla in vad han går för på scenen.

Prostitutionen som sådan gör ett tacksamt ämne, spännande och här finns offer att känna för. Det behandlas förstås inte alls djupgående, det är trots allt en 90 minuter lång underhållningsrulle vi diskuterar här, men tar heller inte problematiken alltför lättvindigt. Det uppskattas.

| 3 november 2009 12:04 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Johan Falk - Operation näktergal
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu