Jerry & Marge Go Large 2022

Drama Komedi
USA
96 MIN
Engelska
Jerry & Marge Go Large poster

Synopsis

Baserad på en sann historia om paret som vann storvinsten på lotteri och använde pengarna till att återuppliva sin småstad.
Ditt betyg
2.7 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jerry & Marge Go Large
Digitalpremiär
20 september 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount+
Längd

Recensent

Annika Andersson

20 juni 2022 | 10:00

Mysfilm om smarta pensionärer som blir rika

Löst baserad på den verkliga berättelsen om pensionärsparet som hittade en lucka i algoritmen i ett lotteri, och genom den lyckades vinna miljontals dollar som de använde för att få sin sömniga lilla småstad i Michigan på fötter igen. En rar men förutsägbar filmupplevelse.
Den matematiskt superbegåvade men socialt undfallande Jerry (Bryan Cranston) tvingas gå i pension efter 42 år som manager på Kellogg’s. Hans fru Marge (Annette Bening) försöker uppmuntra honom att njuta av sina gyllene år och tillsammans med de vuxna barnen Ben (Jake McDorman) och Dawn (Anna Camp) köper hon en liten båt till honom. Jerry tar emot gåvan med måttligt intresse, och eftersom han är inte sjövan lyckas han förstöra den redan innan får ner den i vattnet.
 
Nej, Jerry är en vanemänniska som trivs bäst med att jobba och ha någonting att gå till på dagarna. Det får bli korsordslösning på den lokala dinern. Där råkar han få syn på en kupong för ett lotteri som heter WinFall, och gör en matematisk kalkylering som visar att vinst är garanterad under vissa förhållanden. Om man satsar tillräckligt stora belopp minskar turvariablen och sannolikhetsfaktorn tar över.
 
Jerry, som annars är emot all form av spel och risktagande, inklusive aktieinvesteringar, kan inte stå emot utmaningen, utan tar ut en stor del av familjens gemensamma sparkapital. Det ger inte den utlovade vinsten, och han inser att det behövs en ännu större andel lotter så nästa gång länsar han kontot och satsar allt!
 
Eftersom vi redan vet att filmen handlar om ett pensionärspar i Michigan som lyckades klura ut hur man överlistar algoritmen till WinFall bjuder inte filmen på några överraskningar alls. Men det är en film med mycket feel-good och mycket hjärta. Bening ler på sitt sprudlande sätt filmen igenom, genomsnäll och mysig som en kvinnlig tomtegubbe. Hon blir inte det minsta arg för att Jerry satsat hela deras blygsamma sparkapital utan att fråga henne först, utan blir hans entusiastiska partner i företaget samt föreslår att de involverar resten av staden också.
 
Det inkluderar Jerrys revisor, som spelas av Larry Wilmore (som inte känns helt trovärdig utan mest satts in för att lätta upp) samt en bensinstationsvakt i grannstaten (Rainn Wilson, som också känns instoppad för komisk effekt). Jerry konstaterar vid ett tillfälle att det måste finnas andra som listat ut samma sak, och mycket riktigt dyker snart en sprätt från Harvard upp (Uly Schlesinger) som inte har samma osjälviska motiv som Jerry och Marge…
 
Filmens få konflikter får dock inte tillräckligt med utrymme för att hota den övergripande myskänslan, och även en besvikelse mellan fadern och sonen löses liksom i förbifarten. Tycker man om den här typen av ofarlig, genomsnäll, och lättsam komedi utan minsta lilla kontrovers (vilket definitivt har ett värde efter två års Covidepidemi och allt annat som pågår i världen just nu) är “Jerry & Marge Go Large” mitt i prick.
 
Vill man ha lite mer att bita i känns dock “Djävulen bär Prada”-regissören David Frankels adaptation rätt så slätstruken. Det blir svårt att ge en såpass tillrättalagd film ett fullt godkännande. Berättelsen om Jerry är helt enkelt inte lika smart som Jerry själv.
| 20 juni 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jerry & Marge Go Large
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu