Jätten 1956

Romantik Drama Västern
USA
201 MIN
Engelska
Spanska
Jätten poster

Synopsis

Legenden James Dean i sin största film. Han spelar den fattige boskapsskötaren Jet Rink som blir oljemiljonär. Rock Hudson är ranchägare Bick Benedict som reser iväg för att köpa en häst, men kommer tillbaka med en fru.
Ditt betyg
3.4 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Giant
Biopremiär
13 februari 1957
DVD-premiär
30 juli 2003
Språk
Engelska , Spanska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

7 oktober 2012 | 13:01

En klassiker värd namnet

Detta över tre timmar långa familjeepok må vara känt som James Deans sista film men faktum är att det är Rock Hudson och Elizabeth Taylor som är stjärnorna – och de levererar två av sina karriärers bästa rollprestationer i det här lätt spretiga men starka dramat.

Hudson spelar Texasbaserade ranchägaren Jordan Benedict (en roll påtänkt för John Wayne) som kommer till familjen Lynntons hem i Maryland för att köpa en häst och förälskar sig i äldsta dottern Leslie (Taylor, i en roll som erbjöds både Grace Kelly och Audrey Hepburn).

Känslorna är ömsesidiga och de tu gifter sig omgående men väl hemma i Benedicts hushåll uppstår både frustration från Leslie över att inte tas på allvar som kvinna, svartsjuka från Jordans syster Luz (Merced McCambridge) och kulturkrockar då Leslie som kommer från en mer öppensinnad familj inte förstår varför indianer och andra färgade utesluts från de rikas samhälle.

Samtidigt drömmer sig Jett Rink (Dean), en vän och anställd till Luz, sig bort om framgång och rikedomar - en dröm som ser ut att kunna bli verklighet som resultatet av ett arv efter en tragisk olycka...

Det är många historier, konflikter och livsöden som ska betas över innan de 201 minuterna är över. Speltiden kan verka avskräckande och man ska inte sticka under stol med att filmen, som sträcker sig från huvudkaraktärernas ungdom till deras liv med barnbarn, ofta mer liknar en TV-serie med sina många berättelser som elegant vävs samman.

"Jätten" är trots sina 56 år på nacken en förvånansvärt modern och intressant film där flera teman känns relevanta och tänkvärda. Man tar med väl iscensatta dialoger och situationer upp både manschauvinism (Pär Ström rekommenderas ta en titt), rasism, kapitalism, och inte minst det gamla dilemmat mellan patriotism och krigsdöd, något som lätt kan jämföras med Irakkriget och "Fahrenheit 9/11".

Men framför allt är det en fantastisk upplevelse att se sin tids stjärnor som Hudson, Taylor och Dean i all sin bragd. Dean - detta var hans sista roll och tredje storfilm - har en förvånansvärt liten andraplansroll men stjäl inte oväntat varje scen han är med i, både som naiv yngling och ensam, försupen finanshöjdare. Filmen tillhör däremot Hudson och Taylor - deras kemi och samspel är att dö för och det är en befrielse att få leva sig in i dessa välutvecklade karaktärers liv och känslor.

En klassiker värd namnet som kanske inte har samma dramatiska utspel eller häftiga intriger som exempelvis "Dallas" (valfri omgång) men däremot en engagerande film med både medryckande karaktärer och skådespelare, och en berättelse som speglar samhället då som nu.

| 7 oktober 2012 13:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Jätten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu