Jag älskade honom (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En kväll bestämmer sig Pierre för att dela med sig av sin mest smärtsamma hemlighet till sin svärdotter Chloé, som precis har blivit övergiven av sin make - Pierres son. Pierres hemlighet har plågat honom under tjugo års tid och påverkat honom starkt, både på gott och på ont. Det handlar om hans hemliga kärlek till Mathilde, kvinnan som han lämnade för att i stället välja en enklare och bekvämare väg i livet.
Visa hela synopsis

VISA 1 ALTERNATIV

DÖLJ ALTERNATIV

Betyg
Läs recension
2.4 av 10 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JAG äLSKADE HONOM

Ännu ett gubbsjukt franskt kärleksdrama
Ett nytt skott i den växande floran av gubbsjuka franska kärleksdramer.

Det är något med medelhavet som sällan slår fel på vita duken. Yngre attraktiva kvinnor i Italien, Spanien och framförallt Frankrike kan inte få nog av medelålders män. Istället för att jaga rätt på någon i sin egen ålder blir de besatta av en karl som är gammal nog att vara deras farsa. I Hollywood har tendensen marginaliserats med tiden. I Frankrike strövar den däremot fritt och påfallande ofta i samband med Daniel Auteuil. "Jag älskade honom" är inget undantag.

När Pierres svärdotter Chloé oväntat dyker upp på hans trappsteg för att hennes man dumpat henne för sin älskarinna börjar ett samtal om livet och kärleken. För att lugna den upprörda Chloe berättar Pierre om sina egna bittra erfarenheter från det förflutna. Det visar sig att han stannade med sin fru av konventionella skäl men att hans hjärta egentligen tillhörde den betydligt yngre Mathilde, en översättare han träffade på en affärsresa i Hong Kong.

Som väntat blev det en blixtrande romans - Mathilde var lika förförisk som vild och revitaliserade Pierre på ett sätt han inte trodde var möjligt. Något som resulterar i en hel del sängkammarscener och att Marie-Josee Croze får exponera sin vältrimmade kropp. Som Mathilde har hon en självklar utstrålning som gör det förståeligt varför Pierra faller huvudstupa för hennes charm. Mer obegripligt är det varför hon väljer honom som sin partner och står ut med att förbli hans hemliga älskarinna så länge.

Att filmen är baserad på en bok märks på att det uppstår en obalans filmens två realiteter (Pierre och Chloe samtalandes i nutid i ett dystert rum kontra Pierres eskapader i det förflutna). Att exponera en tragisk kärlek genom att återberätta en annan var säkert någonting som fungerade mer sömlöst i Anna Gavaldas roman - som det är nu stör man sig på det teatraliska i att Chloes pågående brytning med Pierres son agerar som en fond åt Pierres eget förflutna.

"Jag älskade honom" är en välspelad film (Auteuil är pålitlig och Florence Loiret har en intressant nervig närvaro som Chloé som gärna hade kunnat få bryta fram i en egen story) som håller sig till konventionerna och tar till det beprövade knepet att genom återblickar sammanfatta de avgörande ögonblicken i en kärleksaffär. Tyvärr är den även gubbsjuk och bitvis trist. Budskapet som i slutändan framförs är aningen diskutabelt: filmen närmast ursäktar otrohet som en ofrånkomlig realitet som varje kvinna får räkna med när hon är tillsammans med en karl. Att regissören Zabou Breitman själv är kvinna är tämligen uppseendeväckande i sammanhanget.

Oskar Smulski Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
5945
Eeew, filmen verkar äcklig! Men har dock bara sett trailern. Tror den här filmen är lite som Shopgirl, en film som också handlade om gubbsjuka. Eftersom jag tyckte Shopgirl var äcklig tänker jag därför inte se den här filmen.
2118-1
Asså jag ville bara dö när jag såg den.

Veckans populära filmer

Visa fler