It Came from the Desert 2017

Action Komedi Skräck
Finland
89 MIN
Engelska
It Came from the Desert poster

Synopsis

I öknen kan ingen höra dig skrika! Något monstruöst hotar från underjorden. Det är stort, riktigt uppretat och snart väller det upp och gör kaos med hela världen. Allt mynnar ut i monsteraction innehållande allt från motorcross-gäng, vilda ökenfester, hemliga militärbaser i underjorden och… jättemyror!
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

28 oktober 2017 | 10:00

Finsk monsterfilm med glimten i ögat

En finsk monsterfilm inspelad i Spanien? Med en rejäl glimt i ögat och ovanligt dugliga effekter så kommer den här underhållande hyllningen till 1950-talets science fiction-filmer långt.
Hade ”It Came from the Desert” släppts på 1950-talet hade den troligen regisserats av Jack Arnold och varit en gravallvarlig monsterfilm. Idag är det inte oväntat en parodi, men inte den slapstickfyllda ”Scary Movie”-varianten utan en kärleksfull hyllning till monsterfilmer, såväl gamla som nya, och med en rejäl glimt i ögat. Känslan av att filmskaparna är lika nördigt förtjusta i B-film och TV-spel som huvudpersonerna.

Både karaktärer och miljöer är perfekt anpassade för genren. Nörden, hans kaxiga kompis och den söta (men tacksamt nog inte hjälplösa) tjejen och ett gäng andra ungdomar på vild fest ute i öknen. Nämnd trio hittar en hemlig, underjordisk militärbas i närheten och tänker att det är perfekt för efterfesten - tills de inser att den huserar muterade jättemyror med ett gott öga till konsumtion av människor - och öl!

Ska man göra en film om jätteinsekter så krävs tre viktiga huvudingredienser: en rejäl dos humor, dugliga specialeffekter och en uppskattning tillika förståelse för genren. Där prickar ”It Came from the Desert” in alla tre, liksom föregångare som ”Starship Troopers” och ”Eight Legged Freaks”. Den här är dock gjord av finska regissören Marko Mäkilaakso och bristen på Hollywood-känslan är en klar bonus.

Det är lekfullt och roligt men lägger inte mindre krut på actionscenerna för det. Ett högt tempo med ovanligt välgjorda effekter och med lagom med insiderskämt och metahumor utan att det blir flamsigt. Trots den låga budgeten är det ett snyggt hantverk med pampig musik och läckra ökenmiljöer i Spanien.
 
Det är ingen film som lär vinna stora priser men med en sådan titel vet man vad man får - underhållning på hög nivå.
| 28 oktober 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera It Came from the Desert
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu