Isn't It Romantic 2019

Romantik Komedi Fantasy
USA
89 MIN
Engelska
Isn't It Romantic poster

Synopsis

New York City-arkitekten Natalie (Rebel Wilson) arbetar hårt för att bli sedd på jobbet, men blir snarare ombedd att hämta kaffe och bagels än att designa stadens nya skyskrapa. Som om det inte vore nog blir Natalie, som är en livslång cyniker när det gäller kärlek, medvetslös efter att ha blivit rånad. När hon vaknar upp har hon plötsligt hamnat i sitt livs värsta mardröm – en romantisk komedi – där hon har huvudrollen.
Ditt betyg
2.7 av 64 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Robin Hakanen Martio

26 februari 2019 | 11:00

Romantisk komedi som gör parodi på sig själv

"Isn't it Romantic" har ambitionen att parodiera gamla klyschor och sockersöta schabloner, och håller till viss del vad den lovar. Men jag skulle gärna ha sett att den hade vågat lite till.
Rebel Wilson spelar den cyniska anti-romantikern Natalie, som varken har mycket tillit i själv eller hennes chanser att hitta kärlek. Hon känner sig ouppskattad på jobbet och hennes liv är till synes i en nedåtgående spiral.

I början av filmen får vi bland annat vara med om en lång utläggning när Natalie förklarar för sin arbetskamrat och vännina Whitney, spelad av Betty Giplin ("Glow"), varför romantiska komedier är så orealistiska och banala. Vid hennes sida finns också hennes trogna vän Josh, gestaltad av Adam Devine ("Mike and Dave Need Wedding Dates", "Pitch Perfect"), som trots hans eget intresse av Natalie inte har kommit någonstans med sin uppvaktning.

Efter att Natalie utsatts för ett rånförsök i tunnelbanan lyckas hon springa rakt in i en järnpelare och tuppar av. När hon senare vaknar upp märker hon snart att hon på något sätt befinner sig fånge i sin värsta mardröm, nämligen en klassik romkom - romantisk komedi - där allting är fröjd och rosor och hon själv är målet för flört samt kurtis från varje man hon springer in i; inte minst den åtråvärda miljonärs-hunken Blake (Liam Hemsworth) som hon till synes var osynlig för tidigare.

Det som efterföljer är en komedi som vill driva med de klyschor och stereotyper man kan hitta i romkoms, men som stundtals känns som den kanske borde varit mer okonventionell eller vulgär för att verkligen bryta trenden. Det är en väldigt försiktig och snäll produktion, som stundtals känns som en typisk version av vad filmen själv försöker förlöjliga. Ser man dock filmen som en klassisk romcom så är den majoriteten av tiden charmig och underhållande, med den lilla extra glimten i ögat tack vare den säregna handlingen. Ensemblen gör också ett förhållandevis oklanderligt jobb och spelar ut sina kort till fullo; det är svårt för tittaren att inte dra på smilbanden.

Man märket snart att bildspråket är det mest konsekventa i den här produktionen; det finns en tydlig avskiljare mellan "den riktiga världen" och romkom-världen - den ena grovhuggen och bruklig, den andra pompös och elegant. Den skillnaden ser man också i miljöerna, kläderna och karaktärerna.

Wilson är perfekt i rollen som en kvinna som bryter klyschiga utspel och tar bort den klassiska prinsessa-prägeln som man ofta hittar i romantiska komedier. Dock så är filmen stundtals för mycket av en sedvanlig romcom för att fullt ut cementera intrycket att den vill något nytt.  Det är hellre en blandning av en parodi och en klassisk romantisk komedi. Problemet är just kanske att den inte riktigt har en definitiv genre, och förvandlas till något slags mellanting. Jag hade önskat att den vågade utmana formatet mycket mer än den gjorde.

Men i slutändan så briljerar till viss del "Isn't it romantic", och bibehåller ändå en relativt hög ribba av vad man kan förvänta sig av en romkom. Den sticker ut i mängden tack vare handlingen och levererar en del skratt. Det mest påtagliga måste ändå vara feel-good-känslan som filmen lämnar en med. Precis som sig bör.
| 26 februari 2019 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Isn't It Romantic
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu