Insyriated 2017

Drama
Belgien
85 MIN
Arabiska
Insyriated poster

Synopsis

Berättelsen utspelar sig under en intensiv dag då en trebarnsmamma försöker skydda familj och grannar. Men en brutal händelse inträffar som hon måste hålla hemlig för de övriga, och när två män bryter sig in i lägenheten eskalerar paniken.
Ditt betyg
3.5 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
In Syria
Biopremiär
16 februari 2018
Språk
Arabiska
Land
Belgien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

14 november 2017 | 19:00

Lågmäld men mästerlig skildring av kriget i Syrien

Ett kompakt och klaustrofobiskt krigsdrama från krigets Syrien som ställer mänsklighet och moral mot väggen med skoningslös skärpa - utan att behöva förlita sig på en enda kliché.
Damaskus, nutid. I ett övergivet hyreshus har en familj barrikaderat sig mot plundrare och andra våldsverkare. På taken smyger anarkistiskt sinnade krypskyttar omkring, att vistas utomhus ens i några sekunder är förenat med omedelbar livsfara. Inte för att det finns mycket att hämta i det sönderskjutna och ödsliga kvarteret.
 
Den spända tystnaden avbryts stundtals av avlägsna detonationer och kulspruteeld. Vid sådana tillfällen intar familjemedlemmarna skyddsställning under bord och bakom köksskåp. När hotet har passerat återgår man under dämpade former till de vardagsrutiner som kriget har påtvingat tillvaron, vattenransoneringar, nervöst spejande genom fönstren, inövade säkerhetsrutiner.

Matriarken Oum Yazan (Hiam Abbass) vägrar att överge sitt hem. Tillsammans med sina barn och en överårig svärfar väntar hon ut dödandet i ett sorts limbo där nyhetsrapporterna från fronten utgör den enda tänkbara frälsningen. I lägenheten finns även ett ungt grannpar och deras nyfödda son.
 
"Insyriated" är trots sin relativt okomplicerade handling en klurig film att recensera - alldeles i inledningen sker något som stegrar den klaustrofobiska spänningen, och den påföljande ångesten, till maxnivå. Att redogöra för denna katalysator skulle vara att sabotera filmupplevelsen för den tilltänkta publiken. I stället får man nöja sig med att konstatera att greppet i fråga är lika briljant som det är grymt.

Den nervskälvande helvetesnedstigning som följer andas försiktigt Polanski - närmare bestämt "Repulsion" (1965) - men är i första hand en mästerligt orkestrerad och djupt originell krigsskildring som trots att den bara utspelas på några få kvadratmeter lyckas utforska ett brett spektrum av mänskliga känslolägen. Mest fruktansvärda sådana. Skådespelarna är undantagslöst lysande, de höga anspråken på autenticitet sviktar inte en enda gång. Trots fasorna som går i omlott på duken är filmen inte heller intresserad av att vältra sig i grafiska detaljer eller lidande för sakens skull.

Så kan man till exempel utsätta publiken för en fullkomligt horribel, utdragen våldtäktsskildring utan att behöva exponera mer hud än en hals och en kind med några röda märken. "Insyriated" använder människor snarare än fejkblod och specialeffekter för att påvisa krigets verkningar. Den kunde med fördel sättas upp som teaterpjäs, jag skulle personligen gå och se även den.

Och det obligatoriska hoppet, det som ändå måste skymta i en film av det här slaget för att "motivera" upplevelsen? Även det finns, lika realistiskt och trovärdigt frammanat som ohyggligheterna.

Se under Stockholms filmfestival eller på vilket annat sätt som helst.
| 14 november 2017 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Vi följer en familj som barrikaderat sig tillsammans med ett par grannar i ett övergivet hyreshus, en helt "vanlig" dag i Syrien, när bomber och prickskyttar härjar utanför dörren, försöker familjen ha sina vardagliga rutiner för att leva ett så normalt liv man kan, med reglerade dörrar, en konstant rädsla för plundrare som ska tränga sig in i deras hem eller bli skjutna då dem hämtar vatten från gården... Ett mycket starkt men lågmält drama, som trots sin enkelhet håller sin publik i ett stadigt grepp från första filmscen till slutet. Ett nagelbitande drama, där livet i kaos stundvis har tid att visa kärlek, gemenskap och heder, mitt i ett stress av krigets baksidor.... Mycket stark och välspelad film, en dold pärla ni inte får missa!!! Betyget blir en 4a!! Cast:Diamand Bou Abboud, Hiam Abbas, Juliette Navis mfl... AAAA
Läs mer