Instant Family 2018

Drama Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Instant Family poster

Synopsis

Ett gift par tar sig vatten över huvudet när de bestämmer sig för att adoptera tre barn.
Ditt betyg
3.4 av 62 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Instant Family
Biopremiär
27 februari 2019
DVD-premiär
15 juli 2019
Digitalpremiär
1 juli 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

22 februari 2019 | 10:00

Feelgood för hela familjen

Ett gift par går med på att bli fosterföräldrar åt en brokig latinamerikansk trio. Dramakomedin "Instant Family" är en känslostorm som fångar både det fina och det jobbiga med att vara en familj.
En så pass genuin Hollywoodfilm om vuxen- och familjelivet har vi nog inte sett sedan "This is 40". Det här är inte "Daddy's Home 3", utan Mark Wahlberg visar att han kan göra bra film också. Här tar han på sig papparollen som Pete, som tillsammans med Ellie (Rose Byrne) adopterar tre kids från en tuff bakgrund.

Det äkta paret jobbar med att restaurera hus och sälja dem vidare. De har inga barn och har inte heller tänkt tanken, nöjda med sin hund och sitt liv. Men så en dag föds idén om att ta in ett fosterbarn, som man så småningom kan få adoptera.

Det ena leder till det andra, och från drömmen om en liten unge har de plötsligt fått hem en trio syskon. 15-åriga Lizzie och hennes yngre bror Juan och syster Lita brakar in i villan, med en trasslig uppväxt i bagaget.

Från att ha varit en lycklig duo är de plötsligt fem i familjen. Ellie och Pete måste lära sig att hantera tre skrikiga, klantiga, jobbiga, arga, underbara och söta barn. Med alla känslor som det innebär. Från den hopplösa känslan av att man inte har någon auktoritet i barnens liv, till den helt underbara när man hör ordet "mamma" eller "pappa" för första gången. De kastas in i ett galet familjeliv och tvingas hitta sina egna rutiner i vardagen.

Samtidigt gnager känslan ifall de verkligen gör det rätta. Vågar man tänka på ångerrätt utan att känna sig hemsk? Och å andra sidan - tänk om de inte får behålla barnen efter prövotiden?

"Instant Family" är en väldigt fin film om föräldraskap och familj. Filmen är framför allt en komedi med hjärtlig stämning, men den vill varken fördumma eller förenkla allvarliga och äkta ämnen. Regissören Sean Anders ("Daddy's Home"-filmerna) har baserat manus på egna erfarenheter av att ha adopterat tre spanska barn, så det märks att det är en historia som ligger honom varmt om hjärtat. Här finns ingen slapstick i sikte, bara vardagliga situationer med igenkänning att skratta och skämmas åt. Mycket av humorn kan vi tacka diverse tillskruvade biroller för, bland annat på föräldragruppen där Pete och Ellie söker stöd och tips.

Skådespelarna Rose Byrne och Mark Wahlberg gör kanske inga Oscarsprestationer, men båda är charmiga och har en fantastisk kemi ihop. Ibland känns det som att de lever i en sitcom, omgivna av knasiga karaktärer och excentriska släktingar. Men filmen är trots det förvånansvärt mogen och känslosam. Och den finaste skildringen av familjeliv på länge. För att allt det där som föräldrar kanske tar för givet - godnattpussar, hemmaregler, tjat, bråk, husarrest - hamnar så tydligt i fokus och hanteras med stor kärlek.
| 22 februari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Lättsam film med glimten i ögat men ingen feelgood, rätt föresägbar och på gränsen till barnslig. Men det är min åsikt.
Läs mer
4
En riktig bra feelgood film. Betyg: 4/5
Läs mer