Infernal Affairs (2002)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Maffiabossen Sam (Eric Tsang) har genom sin unga medhjälpare Ming (Andy Lau) infiltrerat Hong Kongs poliskår sedan tio år för att veta när de tänker slå till. Under samma årtionde har Yan (Tony Leung), en av polisens bästa män, arbetat under täckmantel för att infiltrera maffians imperium. Under ett misslyckat narkotikatillslag inser både polisen och maffian att det finns en förrädare inom de egna leden. Nu gäller det att vara först med att avslöja den andra infiltratören om man själv vill överleva. Infernal Affairs slog publikrekord på biograferna i Hong Kong och van sju prestigefyllda Hong Kong Film Awards samt var nominerad till tolv Taiwan Golden Horse Awards 2003. 
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: INFERNAL AFFAIRS

Välgjord, realistisk Hongkongthriller

I rollen som Yan ser vi Tony Leung, mer känd som världens bäste skådespelare efter filmer som "Bullet In The Head", "In The Mood For Love" och nu senast "Hero". Leung spelar en polis som varit undercover i nio år och vill ut till varje pris. Han har sömnproblem och kan bara sova hos sin terapeut. I rollen som Ming ser vi Andy Lau, även han en superstjärna i Hongkong men i mer lättsamma produktioner. I "Infernal Affairs" är han fantastisk som polisen som slits mellan sina skyldigheter mot triaden och sin ambition att bli en riktig polis. Precis som Yan, är hans liv en enda stor lögn.

Två män. Båda undercover. En hos triaden, en hos polisen. I tillbakablickar från kadettskolan spelar Shawn Yue den unge Yan och Edison Chen den unge Ming. Båda har betydligt större roller i den prequel som snabbt producerades. Polischefen Wong (Anthony Wong) och maffiabossen Sam (Eric Tsang) är de enda som känner till var och ens identitet. Trots att upplägget låter ganska simpelt slutar filmen aldrig att överraska.

Vad som hindrar "Infernal Affairs" från ett högre betyg är en viss inkonsekvens i berättandet. Ibland är det ödet som styr historien framåt, ibland slumpen, ibland karaktärerna. Och att Mings flickvän skriver en bok om en schizofren person känns ju lite väl smart.

Många menar att med "Infernal Affairs" har Hongkong-filmen vuxit upp. "Infernal Affairs" är INTE over-the-top. Skådespelarna spelar INTE över. Inga biljakter, inga specialeffekter och bara lite slow-motion. Filmen är påfallande lågmäld och subtil. Ta bara scenen när Yan träffar en gammal flickvän på stan och hon ljuger om sin dotters ålder. Titta på hennes ögon, hör hur hon svarar litelite för snabbt. Scenen blir en effektiv kontrast till Mings lyckliga familjeliv, han har livet som Yan borde ha. Men att påstå att "Infernal Affairs" skulle vara något slags trendbrott tyder bara på okunskap. Det är ju exakt den här sortens välgjorda, realistiska kriminalfilmer Ringo Lam har regisserat sedan "City On Fire" 1987. Men visst, det här är Hongkongfilmen för er som inte gillar Hongkongfilmer. Ni som föredrog "Heat" och De Niro/Pacino framför "Face/Off" och Travolta/Cage.

ONÖDIGT VETANDE Martin Scorsese ska regissera Brad Pitt och Leonardo DiCaprio i en amerikansk remake.

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Mikael Eriksson
Problemet med the departed är att de är för mycket fokus på karaktärsutveckling som inte leder någonstans. Scorceses version  tappar även tempo snabbt  i skillnad från originalet som  ändå lyckas fånga båda element av karaktärsutveckling och ändå upprätthålla ett någon form av underhållningsvärde
Stoffe B
Såg The Departed innan jag såg denna. Och måste säga att denna inte riktigt är lika bra som The Departed! Men en helt okej actionrulle är den ju.

3 av 5
Marcus
Det stör inte mig alls, jag tycker att den grejen funkar skitbra i The Departed. Kärlekstriangeln är ju bara en del av filmen som tar lagomt stor plats i mina ögon. 

Scorseses bygger upp karaktärerna och bakgrundsstoryn mycket bättre framför allt, jag kan inte säga att jag brydde mig jättemycket om karaktärerna i den här filmen, det var spännande såklart men den där riktiga känslan för karaktärerna fanns inte där. I The Departed bryr jag mig om allihopa i stort sett.
Visa fler (10)

Relaterade filmer