Infernal Affairs 2002

Drama Deckare Thriller Mysterium
Hong Kong
101 MIN
Engelska
Kinesiska (kantonesisk)
Thai
Infernal Affairs poster

Synopsis

Maffiabossen Sam har genom sin unga medhjälpare Ming infiltrerat Hong Kongs poliskår sedan tio år. Under samma tid har Yan, en av polisens bästa män, arbetat under täckmantel för att infiltrera maffians imperium. Under ett misslyckat narkotikatillslag inser både polisen och maffian att det finns en förrädare inom de egna leden. Nu gäller det att vara först med att avslöja den andra infiltratören om man själv vill överleva. Nyinspelad som "The Departed".
Ditt betyg
3.5 av 304 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mou gaan dou
Biopremiär
12 mars 2004
DVD-premiär
1 september 2004
Språk
Engelska, Kinesiska (kantonesisk), Thai
Land
Hong Kong
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Välgjord, realistisk Hongkongthriller

I rollen som Yan ser vi Tony Leung, mer känd som världens bäste skådespelare efter filmer som "Bullet In The Head", "In The Mood For Love" och nu senast "Hero". Leung spelar en polis som varit undercover i nio år och vill ut till varje pris. Han har sömnproblem och kan bara sova hos sin terapeut. I rollen som Ming ser vi Andy Lau, även han en superstjärna i Hongkong men i mer lättsamma produktioner. I "Infernal Affairs" är han fantastisk som polisen som slits mellan sina skyldigheter mot triaden och sin ambition att bli en riktig polis. Precis som Yan, är hans liv en enda stor lögn.

Två män. Båda undercover. En hos triaden, en hos polisen. I tillbakablickar från kadettskolan spelar Shawn Yue den unge Yan och Edison Chen den unge Ming. Båda har betydligt större roller i den prequel som snabbt producerades. Polischefen Wong (Anthony Wong) och maffiabossen Sam (Eric Tsang) är de enda som känner till var och ens identitet. Trots att upplägget låter ganska simpelt slutar filmen aldrig att överraska.

Vad som hindrar "Infernal Affairs" från ett högre betyg är en viss inkonsekvens i berättandet. Ibland är det ödet som styr historien framåt, ibland slumpen, ibland karaktärerna. Och att Mings flickvän skriver en bok om en schizofren person känns ju lite väl smart.

Många menar att med "Infernal Affairs" har Hongkong-filmen vuxit upp. "Infernal Affairs" är INTE over-the-top. Skådespelarna spelar INTE över. Inga biljakter, inga specialeffekter och bara lite slow-motion. Filmen är påfallande lågmäld och subtil. Ta bara scenen när Yan träffar en gammal flickvän på stan och hon ljuger om sin dotters ålder. Titta på hennes ögon, hör hur hon svarar litelite för snabbt. Scenen blir en effektiv kontrast till Mings lyckliga familjeliv, han har livet som Yan borde ha. Men att påstå att "Infernal Affairs" skulle vara något slags trendbrott tyder bara på okunskap. Det är ju exakt den här sortens välgjorda, realistiska kriminalfilmer Ringo Lam har regisserat sedan "City On Fire" 1987. Men visst, det här är Hongkongfilmen för er som inte gillar Hongkongfilmer. Ni som föredrog "Heat" och De Niro/Pacino framför "Face/Off" och Travolta/Cage.

ONÖDIGT VETANDE Martin Scorsese ska regissera Brad Pitt och Leonardo DiCaprio i en amerikansk remake.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Infernal Affairs
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu