Identity 2003

Drama Skräck Thriller
USA
86 MIN
Engelska
Identity poster

Synopsis

Ett oväder tvingar tio olika personer att söka skydd i ett övergivet hotell. Hotellet förvandlas till något helt annat än skydd när det visar sig att en efter en blir mördad. Snart går det upp för alla att de inte har hamnat där av en slump, utan på grund av krafter som för den som överlever innebär en ofattbar och skrämmande insikt.
Ditt betyg
2.8 av 469 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Identity
Biopremiär
22 augusti 2003
DVD-premiär
21 januari 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Niklas Ottosson

1 januari 2008 | 00:00

Regn, blod och förvirring

"Identity" är en liten film som har allvarliga problem med sin egen identitet.

Att försöka blanda olika gener och komma undan med det är svårt och även "Identity" klarar inte detta till fullo så den ska helst upplevas på dvd under en regnig söndagskväll iställer för på vita duken. Filmen börjar som en effektiv thriller om hur ödet och slumpen för ihop en grupp främlingar på ett motell under en mörk regnig natt samtidigt som en annan historia rullas upp om hur en fånges avrättning kanske ska skjutas upp. Sen blir det en skräckfilm med det ena blodiga mordet efter det andra med det klassiska scenariot "Vem är mördaren?" Ett par genrebyte senare har den klarat av action, övernaturligheter samt lite hederlig pyskologisk förvirring.

Mycket mer av historien kan jag inte berätta utan att avslöja allt för stora hemligheter förutom att i stil med '10 små negerpojkar' börjar främlingarna på motellet falla offer för en osedd mördare. Men i takt med första mordet börjar filmen spåra ur lite, att folk mördas på löpande band verkar inte beröra karaktärerna vilket är lite irriterande och man vill bara skrika åt dom att stanna på samma ställe hela tiden och inte springa runt i mörkret...

När den stora och numera vanliga "twisten" kommer mot slutet kommer kliar man mest sig i huvudet och försöka klura ut hur det hela hänger ihop och man tappar då koncentrationen på filmen som fortsätter ett bra tag till så dom kunde gott sparat överraskning till precis innan slutet för skulle man verkligen få tänka efter filmen slutat. Det första som räddar filmen från att vara en platt lättglömd mindbender är stämningen för allt mörker, regn och blixtar utnyttjas effektfullt. Det andra är skådespelarna och deras karaktärer. Kompetenta skådisar som John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet och Rebecca DeMornay (den sistnämda visar att alla åldras inte med heder) ger liv åt sina roller som är en spännade kombination av olika männsikor som förts tillsammans.

Så hur summerar jag "Identity"? En liten film som bygger upp en bra stämning men som vill att för mycket och faller då lite platt medan duktiga skådespelare håller den till slut krystade intrigen vid liv.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
Ganska boring film med ett rörigt koncept. Förvisso gillade jag den regniga motellmiljön men den långsökta twisten tog tyvärr bort spänningen. Tyvärr är jag inget fan av John Cusack så hans medverkan drar ner betyget ytterligare. Den får en stabil 2/5 för snyggt foto.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu