Ice on Fire 2019

Ice on Fire poster

Synopsis

En ögonöppnande dokumentär som visar oss nya lösningar designade för att sakta ner den eskalerande klimatkrisen. Klimatförändringarna ses ur en ny synvinkel som ger hopp om att vi en dag ska lyckas avvärja det värsta effekterna av den globala uppvärmningen. Dokumentären är producerad och berättad av Oscarsvinnaren Leonardo DiCaprio.
Ditt betyg
4.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ice on Fire
Land
USA

Recensent

Robin Andersson

11 juni 2019 | 10:00

Vackert och informerande om jordens klimatförändring

Leonardo DiCaprio tar oss igenom en vackert filmad dokumentär där vi lär oss om hur våra utsläpp påverkar planeten, och vad vi kan göra åt det. Genom enkla metaforer och detaljerade grafer lär vi oss från forskare om ämnet som berör oss alla.
“Våra höjda koldioxidutsläpp påverkar klimatet mer än någonsin. Isarna smälter, djuren flyr mot kallare breddgrader och fiskarna i haven blir allt färre”.

Det är Leonardo DiCaprios stämma som inleder “Ice on Fire” och det är en domedagsliknande stämning vi får ta del av. Vi får se allt från hur isarnas smältning påverkar djurliven, men också hur avgaserna skulle kunna påverka människornas framtida liv. Det talas mycket om hur vi är den sista generationen som kan stoppa klimatförändringen, och vända trenden. I den här dokumentären får vi se hur lösningen kan se ut.

Vi får träffa allt från fiskare som pratar om hur sjögräs kan vara en del av lösningen, till forskare som undersöker mängden metanol i Antarktis isar. Vi får också träffa forskare i Skottland som har listat ut hur man kan använda havsvatten för att skapa elektricitet.

Det finns ingen avsaknad av expertis i “Ice on Fire”, vilket är en stark indikation på att bevisen som presenteras i dokumentären stämmer. Ofta tar dokumentärer starka agendor, och presenterar bevis som bevisar ens tes, och här är det inget undantag. Här pratas det om hur vi måste stoppa klimatförändringen innan det är för sent, och världens ledare måste komma överens om hur det ska gå till. I de lägena är det viktigt att man stöder sina teser med så mycket olika bevis som möjligt, och det lyckas de briljant med. Blir man inte övertygad av biologerna i USA, kanske man blir det av de norska koldioxidforskarna. Mängden av olika forskare och experter inom området ökar dokumentärens legitimitet.

Man pratar inte heller bara om problemet, även om det är ett stort fokus under första halvan av “Ice on Fire”. Överlag pratar man framför allt om lösningar. Intervjuer görs med forskare som berättar om hur vindkraft, havsvågor och maskiner som förflyttar atmosfärens koldioxid in i växthus, kan vara vägen att gå i framtiden. Man skiner här ett ljus på vardagshjältarna som kämpar dag ut och dag in för att göra världen till en bättre plats att leva på.

Det är ofta miljöproblemen som får mest plats bland rubriker online, och här gör man allt för att höja lösningssökarna och ge dem ett forum där de kan berätta om sina upptäckter och idéer. Kanske kan den här dokumentären leda till att rätt personer får upp ögonen för vad man faktiskt kan göra för miljön.

Mellan intervjuerna får vi se vackra drönaråkningar genom världens hörn, där vi också kan se med våra egna ögon hur jorden påverkas av klimatförändringen. Även om bilderna självklart bör tas med en nypa salt, då man vet vilken vinkel dokumentären har, och bilderna är väl utvalda.

“Ice on Fire” är en välpaketerad informationsfilm som förenklar den krångliga kemin bakom klimatförändringen, och gör att en vanlig Svensson kan förstå vad som händer. Man använder basketbollmetaforer och tydliga grafer för att förklara vad som sker just nu, och hur framtiden skulle kunna se ut beroende på vilka beslut som tas. Det är en dokumentär vi alla borde se, och om man inte tror på allt som sägs, så gör de ändå ett himla bra jobb att övertyga en om den brutala sanningen.
| 11 juni 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Något av det bästa jag sätt lätt blivit lärd av
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu