Ice Age 2 2006

Animerat
USA
91 MIN
Svenska
Engelska
Ice Age 2 poster

Synopsis

Manny, Sid och Diego är tillbaka. Istiden går mot sitt slut och alla djur gläds åt den nya världen som är ett smältande paradis av vattenparker, gejsrar och gyttjehål. Men trion upptäcker att all den smältande isen kommer svämma över deras dal och nu måste de finna ett sätt att varna alla andra och komma undan vattenmassorna.
Ditt betyg
3.0 av 1,338 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ice Age: The Meltdown
Biopremiär
31 mars 2006
DVD-premiär
18 oktober 2006
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

En vuxnare humor med något för alla

Uppföljare förknippas mest med något negativt. Och det med all rätt, hur kul är det egentligen med en titel med en tvåa efter? Däremot när det gäller animationsfilmer brukar dock den där siffran inte alls vara så dum. Vem minns inte ”Toy Story 2” eller ”Shrek 2”, två utmärkta filmer som om inte överträffade, åtminstone matchade originalen. Första ”Ice Age” är en av undertecknads favoritfilmer någonsin, och det inte bara när det gäller animation. Det innehåller så oerhört mycket värme, komik och allvar att vem som helst kan njuta av den.

Nu kommer ytterligare en film om Manny (Ray Romano/Björn Granath), Diego (Denis Leary/Reine Brynolfsson) och inte minst Sid (John Leguizamo/Robert Gustafsson). Föregångaren handlade om deras vallfärd i en istid med ett människobarn. Nu får de klara sig utan bekymmer för den mänskliga rasen, och det är tur eftersom de själva hotas att utplånas totalt av en allt mer smältande is. Extra synd är det om Manny som tror att han är den sista mammuten i världen. Tills han träffar Ellie (Queen Latifah/Eva Röse) som dock är en aning personlighetskluven eftersom hon tror att hon är en pungråtta. Och ja, det är lika roligt som det låter. Tillsammans med henne och hennes två ”bröder” sätter de fart mot en Noaks Ark-liknande båt för att rädda sig från den syndaflod som isen snabbt börjar smälta till.

Det som är bra med första filmen finns väl bevarat här. Det är överhuvudtaget en väldigt vuxen barnfilm med humor som passar alla, tragiska flashbacks som kan få vem som helst att snyfta och inte minst några snyggt gömda sexskämt (!). Samtidigt är tyvärr uppföljaren också en aning sämre och det är svårt att egentligen motivera varför. Kanske har det att göra med att man känner igen sig ifrån tidigare och att överraskningsmomentet gått förlorat. Men det som framför allt var så bra med första filmen var den moraliska kampen mellan människor och djur, kan man ta hand om en ras som dödat ens egen? Det är lite lättare den här gången, att acceptera sig som man är smäller inte lika högt och den kvinnliga mammuten Ellie är nog mer rolig än gripande.

Men det är också filmens enda riktiga minus, för detta är annars en synnerligen välberättad saga som ser otroligt snygg ut. På grund av att istiden här är på väg bort finns det goda möjligheter för filmmakarna att briljera med sina miljöer. Helt i klass med ”Superhjältarna” och det finns många fantastiskt uppbyggda scener. Jag såg endast originalversionen så det är svårt att bedöma de svenska röstinsatserna, men eftersom originalet var helt ok på svenska så får vi anta att så är fallet här. Det ska dock erkännas att den engelska tidigare knäckte den svenska, framför allt är Leguizamo flera nivåer bättre än Gustafsson och jag svårt att tänka mig hur duktiga Eva Röse ska kunna matcha Queen Latifahs sköna tolkning av Ellie.

Och vem kan inte glömma den lilla olycksdrabbade ekorren som hela tiden letar efter sitt ekollon? Precis som i förra filmen är han ”comic relief” på högsta nivå och slutsekvensen är sjukt skoj och nästan lite djävulsk!

Så trots att ”Ice Age 2” faller under termen ”originalet var bättre” så är det här en härlig film som vare sig liten eller stor bör missa. Och det räcker gott det också!

| 1 januari 2008 00:00 |