I hennes skor 2005

Romantik Drama Komedi
USA
130 MIN
Engelska
I hennes skor poster

Synopsis

Maggie och Rose är systrar men varandras totala motsatser. Maggie är lillasystern som vet hur hon ska få precis allt hon vill - men inte hur hon ska behålla det. Rose är storasystern, ordentlig och ansvarsfull, som vet allt om att vara duktig men inget om att vara lycklig. När Maggie förför Roses pojkvän får Rose nog och kastar ut henne ur sin lägenhet och ur sitt liv. Men när det gäller systrar är det inte så enkelt att bara klippa banden...
Ditt betyg
2.6 av 485 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
In her shoes
Biopremiär
4 november 2005
DVD-premiär
9 mars 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Alldeles underbart

Det första man tänker på är Oprah Winfreys bokklubb. Det andra är snyftklassikern ”Stränder” där Bette Midler och Barbara Hershey bölade ikapp. Ekvationen ser onekligen inte lovande ut, men faktum är att Curtis Hanson lyckas ro iland denna östrogenskuta med mer än hedern i behåll.

Filmen handlar i korta drag om systrarna Maggie (Diaz) och Rose (Collette) som är som dag och natt. Den ena snygg men dum som en fisk, medan den andra tröstäter och gömmer sina extra kilon medan hon briljerar på en advokatbyrå. Systrarna gnabbas med en fruktansvärd styvmor, skrattar åt karlar och lyckas bryta sitt fina förhållande då Roses chef kommer i kläm. Maggie flyr till en mormor (MacLaine) i Florida som ingen har hört talas om och försöker ta tag i sitt ytliga liv, medan Rose bryter med sitt jobb och träffar en ny man. Men naturligtvis är bandet till varandra som systrar svårt att bryta och vips är det svallande musik, kramar och tårar i ett kanderat crescendo.

Och ja, på pappret låter det riktigt otrevligt, men faktum är att denna övergödda gottegris lämnar en välsmakande eftersmak i munnen. Som en god caffe latte. Hanson sköter skickligt i början tre olika historier och håller intresset upp i de 130 minuterna vilket i sig är en bragd. Hantverket är det inte mycket att orda om, det finns coola restauranger, pastellfärgade Floridalägenheter och ett snöigt Philadelphia att fästa ögonen på. Men det som blicken dröjer sig kvar på är den fina trion i huvudrollerna. Cameron Diaz är bra, Toni Collette underbar och Shirley MacLaine mormodern från himmelen. Diaz och Collette är för övrigt mycket trovärdiga som systrar både visuellt och i deras tolkningar.

Killar kanske borde hålla sig borta, detta är en chick-flick som är stolt för namnet. Fast det är klart, Cameron Diaz i diverse obefintliga kreationer kanske kan vara en orsak att följa med tjejen. Mest imponerande är dock Hansons förmåga att hoppa mellan olika genrer på detta smidiga sätt. Med en katalog som bland annat innehåller ”LA Konfidentiellt”, ”Handen som gungar vaggan” och ” 8 mile” är en han en av våra mest mångsidiga filmskapare idag.

Slutet är självklart alldeles för trevligt, musiken alldeles för smörig och tårarna alldeles för uträknande, men resultatet är ändå alldeles, alldeles underbart!

| 1 januari 2008 00:00 |