I hennes skor (2005)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Maggie (Cameron Diaz) och Rose (Oscarnominerade Toni Collette) är systrar men varandras totala motsatser. Maggie är lillasystern som vet hur hon ska få precis allt hon vill - men inte hur hon ska behålla det. Rose är storasystern, ordentlig och ansvarsfull, som vet allt om att vara duktig men inget om att vara lycklig. När Maggie förför Roses pojkvän får Rose nog och kastar ut henne ur sin lägenhet och ur sitt liv. Men när det gäller systrar är det inte så enkelt att bara klippa banden...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: I HENNES SKOR

Alldeles underbart

Det första man tänker på är Oprah Winfreys bokklubb. Det andra är snyftklassikern ”Stränder” där Bette Midler och Barbara Hershey bölade ikapp. Ekvationen ser onekligen inte lovande ut, men faktum är att Curtis Hanson lyckas ro iland denna östrogenskuta med mer än hedern i behåll.

Filmen handlar i korta drag om systrarna Maggie (Diaz) och Rose (Collette) som är som dag och natt. Den ena snygg men dum som en fisk, medan den andra tröstäter och gömmer sina extra kilon medan hon briljerar på en advokatbyrå. Systrarna gnabbas med en fruktansvärd styvmor, skrattar åt karlar och lyckas bryta sitt fina förhållande då Roses chef kommer i kläm. Maggie flyr till en mormor (MacLaine) i Florida som ingen har hört talas om och försöker ta tag i sitt ytliga liv, medan Rose bryter med sitt jobb och träffar en ny man. Men naturligtvis är bandet till varandra som systrar svårt att bryta och vips är det svallande musik, kramar och tårar i ett kanderat crescendo.

Och ja, på pappret låter det riktigt otrevligt, men faktum är att denna övergödda gottegris lämnar en välsmakande eftersmak i munnen. Som en god caffe latte. Hanson sköter skickligt i början tre olika historier och håller intresset upp i de 130 minuterna vilket i sig är en bragd. Hantverket är det inte mycket att orda om, det finns coola restauranger, pastellfärgade Floridalägenheter och ett snöigt Philadelphia att fästa ögonen på. Men det som blicken dröjer sig kvar på är den fina trion i huvudrollerna. Cameron Diaz är bra, Toni Collette underbar och Shirley MacLaine mormodern från himmelen. Diaz och Collette är för övrigt mycket trovärdiga som systrar både visuellt och i deras tolkningar.

Killar kanske borde hålla sig borta, detta är en chick-flick som är stolt för namnet. Fast det är klart, Cameron Diaz i diverse obefintliga kreationer kanske kan vara en orsak att följa med tjejen. Mest imponerande är dock Hansons förmåga att hoppa mellan olika genrer på detta smidiga sätt. Med en katalog som bland annat innehåller ”LA Konfidentiellt”, ”Handen som gungar vaggan” och ” 8 mile” är en han en av våra mest mångsidiga filmskapare idag.

Slutet är självklart alldeles för trevligt, musiken alldeles för smörig och tårarna alldeles för uträknande, men resultatet är ändå alldeles, alldeles underbart!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Gustaf
En av Curtis Hansons bästa filmer. Oerhört välberättad historia med skådespel av finfin klass. Diaz gör en av sina bästa roller här som manslukerskan Maggie. En varm och engagerande historia som fick alldeles för dålig uppmärksamhet när den kom.
magiul
Jag håller med författaren. Hela upplägget och omslaget skrek banal tjejkomedi över sig som man helst skulle hållt sig borta ifrån om inte frugan hade fått bestämma film för kvällen. Historien känns bekant och trist, och i början av filmen så verkar det onekligen vara en film i mängden av tjejiga romcoms om stela och ansvarsfulla systern som ingen tycker om vs. den sexiga lillasystern som inte kan ta ansvar. När den ena snor den andres kille så gäspar man stort och tänker att det här har gjorts tusen gånger förr.

Men så lämnas hela svekhistorien åt sidan och filmen förvandlas till ett stark personporträtt av trasiga människor som försöker gå vidare med sina liv. En grupp pensionärer med underbara Shirley Temple i spetsen förgyller och håller en onekligen fängslad till det något tillrättalagda slutet, men alla skådisar övertygar oerhört mycket. Och för alla killar så har aldrig Cameron Diaz sett bättre ut, och för den delen inte Toni Collette heller. Men det är klart, om man inte stod ut med exempelvis "Djävulen bär prada" pga chick-flickvibbarna så kanske ett varnande finger är påpassligt. En stark 3/5.

Veckans populära filmer

Visa fler