How She Move 2008

Drama
Kanada
94 MIN
Engelska
How She Move poster

Synopsis

Ditt betyg
2.0 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
How She Move
Biopremiär
18 april 2008
DVD-premiär
19 november 2008
Språk
Engelska
Land
Kanada
Distributör
United International Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Shut up and dance!

Ännu en i mängden av ghettodansrullar med ogrammatisk titel, konservativa föräldrar och fantasilösa karaktärer som inte klarar av att bara hålla käften och dansa.

Jag tror varken David Zucker eller David Hellenius kan ringa in genren bättre än vad Ian Iqbal Rashid lyckats med i sin ”How She Move”, ett textbokexempel på Hollywoods senaste hippedihoppedi-musikaltrend, med ogrammatiska titlar, konfliktlösning genom dans, medeltidsmanus och samma tjatiga budskap till kidsen om att följa sin dröm. ”How She Move” känns lika desperat som ett fem-i-tre-ragg på hip-hop-dansgolvet.

Ungefär ett år efter ”Stomp the Yard”, en streetdance-rulle om en ung grabb som försöker gå vidare i livet efter sin brors tragiska död och står i valet och kvalet mellan plugget och chansen att vinna en nationell danstävling, kommer nu samma film på Kanadensiska. ”How She Move” utspelar sig i det risiga Jane-Finch Corridor i Toronto och kretsar kring Raya Green (Rutina Wesley), en ambitiös dotter till två hårt kämpande jamaikanska invandrare, som var på god väg att lämna ghettots ångest bakom sig då hon kommit in på en fin internatskola. Men när hennes syster plötsligt dör av en överdos är hon tvungen att återvända tillbaka till sina gamla hoods vilket innebär att hon måste konfrontera sin gamla vän Michelle som hon nu hamnat i luven med (dance-off!!) Och kriga hårt för att ha råd att återvända till internatet, vilket hon hoppas kunna lyckas med genom att tillsammans med sin nya manliga dansgrupp vinna en stor nationell tävling i Detroit.

Med i sagan finns också den strikta Dirty Dancing-mamman, Den blyga nördkillen som egentligen är en grym koreograf och givetvis hittas en gnutta kärlek i dansgruppens snygging Bishop. Man inser snabbt att ”How She Move” är en klichékavalkad av astronomiska proportioner med en jämnt blandade ingredienser som lojalitet, ung kärlek, framtidsdrömmar och girl-power. Allt är filmat i 16 mm med inslag av handhållen kamera, en lite råare förortsapproach som dock mest gör att filmen ser grynigt billig ut.

Men ska vi vara ärliga så gick ju ingen förr och såg en Astaire&Rogers-rulle för handlingen eller det banbrytande fotot. Nej, precis som i de gamla dansklassikerna från förr kommer ”How She Move” till liv i dansens hetta. Vem bryr sig om hur de hamnade på ett biltak i en bilverkstad, så länge de kan skaka loss. Det blir aggressiv Step/Streetdance för hela pengen, en dans långt ifrån social pardans som är kaxig, rytmisk och utmanande och passar fint till dueller, kan man kalla den dansens svar på rappen? De fantastiskt atletiska dansarna är koreograferade av Hi-Hat, en tjej som gjort flera Missy Elliot-videor och även ligger bakom den kommande ”Step Up”-uppföljaren, jag tror Tony Irwing håller med när jag påstår att hon är filmens stjärna.

”How She Move” är ”Take The Lead”, ”Save The Last Dance”, ”Step Up”, ”You got Served” och ”Stomp the Yard” nermalda I en köttkvarn bakom stängda dörrar på ICA och ompaketerade med ny titel. Enda nämnvärda skillnaden är att man här valt att låta dansen tala för sig själv utan att röra kameran eller mixtra med slow motion-klipp, jump cuts och löjliga närbilder som i bland annat ”Stomp The Yard”. ”How She Move” kommer säkert behaga många visslande förortsungar, Personligen tycker jag att någon borde kunnat kliva in bland de lobotomerade danskidsen och ropa: ”Shut up and Dance!”

ONÖDIGT VETANDE "How She Move" ligger på femte plats på IMDb:s Bottom List.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera How She Move
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu