Hotet 2004

Action Thriller
Sverige
103 MIN
Svenska
Engelska
Danska
Hotet poster

Synopsis

Lasse Brudell är ansvarig programmerare vid flygbasen i Vidsel i Norrbotten. Han arbetar med det topphemliga försvarssystemet EWS till JAS Gripen. Major Haglund är en desillusionerad och ärrad krigsveteran. Deras vägar korsas när Haglund kallas in för att höja säkerhetsrutinerna inför en demonstration av Gripen för utländska intressenter. Den eftertraktade mjukvaran är hårdvaluta i det internationella maktspelet och måste skyddas.
Ditt betyg
2.2 av 189 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hotet
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
14 juli 2008
Språk
Svenska, Engelska, Danska
Land
Sverige
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jens Wallén

1 januari 2008 | 00:00

Sundvall tillbaka med ny spännande thriller

"Hotet" handlar om dataprogrammeraren Lasse Brundell, spelad av Shanti Roney, som arbetar på en flygbas i Norrbotten. Han arbetar med ett topphemligt försvarssystem till JAS Gripen och det visar sig att denna mjukvaran till systemet är hårdvaluta på den internationella marknaden. Främmande agenter hotar Lasse och hans familj för att tvinga honom att lämna ut systemet, och plötsligt befinner han sig i en mardrömslik situation. Agenterna har kartlagt familjen noggrant och Lasse tvivlar inte på att han och hans familj är i fara och tar hotet på största allvar...

Stefan Sauk spelar major Haglund, en ärrad veteran, som anlitas för att upprätthålla säkerheten. Han kommer att leda en militär specialstyrka i jakten på agenterna. Lasses och Haglunds vägar korsar och de tvingas till ett motvilligt samarbete. Den kärve Haglund visar sig så småningom från en mänsklig sida och saknar inte glimten i ögat. Lasse ställs mot väggen, antingen måste han förråda sitt land för att inte riskera sin familj eller att samarbeta med Haglund för att inte bli anklagad för högförräderi.

Marie Bonnevie spelar Lasses hustru Inger som i början är oförstående inför Lasses dilemma, men blir allt mer indragen. Vad man inte får reda på är vem som egentligen är agenternas uppdragsgivare. Ledaren Jacec spelas av Dejan Cukic som TV tittarna känner från den danska TV-serien "Nikolaj och Julie".

Filmen har regisserats av Kjell Sundvall. Han försöker skildra hur den "lilla människan" kan mot sin vilja bli brickor i ett spel om militära hemligheter. Sverige är ju ett av de få länder som tillverkar avancerade stridsflygplan där stora pengar står på spel och det trygga livet kan förvandlas till fasa. Sundvall är en skicklig regissör med många meriter och i "Hotet" har han lyckats skapa både spänning och effekter. Jag tycker att filmen är riktigt spännande och fylld av effekter, stridsflygplan som susar fram och helikoptrar som jagar. Det är typisk "grabbfilm", själv gillar jag sådana filmer.

På en skala 0-5 skulle vilja ge en 3:a vilket är lite mer än godkänt. Filmen har premiär den 6 februari.

ONÖDIGT VETANDE Fejksnö fick beställas in från London på grund av den milda vintern.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hotet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu