Hotell Gyllene Knorren - filmen (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Familjen Rantanens hotell Gyllene Orren står helt tomt, så mamma Ritva börjar odla ekologiska grönsaker i ett försök att locka gäster. När sonen Ingos minigris Pyret bökar sönder grönsakslandet, blir både Ritva och pappa Roger arga och Ingo känner att varken han eller Pyret är uppskattade av familjen.

Ingo får veta att konkurrenterna på grannhotellet ska anordna en agilitytävling, och anmäler Pyret. Prissumman skulle täcka pappa Rogers klantiga affärer och en vinst skulle göra både Ingo och Pyret till hjältar. Men det är många hinder, förutom de på tävlingsbanan, som står i Ingos och Pyrets väg. Men Ingo hoppas att den som är långsam men gör rätt, kan vinna mot den som är snabb men som gör fel.

En rolig och intensiv resa mot prispallen tar sin början, en resa där hela familjen, till och med syster Isadora, snart är engagerad.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HOTELL GYLLENE KNORREN - FILMEN

Charmig familjeunderhållning
Den populära julkalendern om familjen Rantanen och deras egendomliga hotell har blivit film och TV-seriens fans lär känna igen och uppskatta den fåniga men harmlösa humorn och charmen.

Serien handlade som bekant om hur makarna Rantanen (Peter Engman och Maria Sid) och deras två barn Isadora (Linnea Firsching) och Ingo (Buster Isitt) blir lurade att ta över titelhotellet som inte får några gäster för att de förra ägarna byggt en nytt hotell vid motorvägen. Problem med ekonomin och planerna på en soptipp hotar också.

I filmen ligger fokuset på Ingo och hans älskade minigris Pyret. Hotellet är fortfarande gästfritt och mamma Ritva bestämmer sig för att odla ekologiska grönsaker för att locka folk. Problem uppstår när Pyret raserar trädgården och ingen uppskattar varken Ingo eller Pyret. Då får Ingo för sig att anmäla Pyret till en hundtävling som grannarna – och konkurrenterna – makarna Grossman anordnar. Kommer Ingo och Pyret vinna tävlingen och rädda familjens hotell?

Det är familjeäventyr av klassisk sort med gott om moralkakor och nyttiga läxor att lära. Men det finns även gott om charm och humor. De välslipade karaktärerna som etablerades i serien får här ännu mer utrymme och skådespelarna gör bra ifrån sig. Det finns en dos av gammaldags humor, som motparterna mamma, finsk och dominant, och pappa, tunn och hysterisk. Peter Engman har tidigare gjort bra ifrån sig i tyngre, definitivt otäckare roller i filmer som ”Himlen är oskyldigt blå” och ”När mörkret faller”. Här visar han upp en oväntad, komisk ådra värdig gamla slapstickfilmer. Tillsammans med Sid och de rara barnen skapar de han sympatisk familj som är svår att värja sig ifrån.

Även Simon Norrthon och Karin Bergquist, som det fantastiskt slemmiga översittarparet Grossmans, imponerar. De håller sig smidigt precis över gränsen till roande överspel likt en tecknad film och gör sina traditionellt elakt flinande skurkar med bravur. Det är också kul att se alltid sevärda namn som Stina Ekblad, Vanna Rosenberg och Josephine Bornebusch (vars förflutna i ”Hundtricket - the movie” och diverse såpor nästan är förlåtet nu) i färgstarka biroller.

I sin helhet är ”Hotell Gyllene Knorren” trevligt lättsam underhållning för hela familjen. Den stundtals hysteriska slapstickhumorn kan te sig tröttsam för de äldre, liksom de oundvikliga klyschorna – referenserna till ”Babe - den modiga lilla grisen” tenderar att ligga på gränsen till plagiat – men det är charmigt, välspelat och proffsigt gjort. Och en sommarfilm på denna tid om året är en retande men trivsam hägring.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
johannes
är inte alls sugen på att se denna rulle, julkalendern var ett misslyckande tycker jag.
3177-0
Kidsen i salongen verkade iaf nöjda med filmen! Duger som familjeunderhållning. Betyg: 2,5/5.

Veckans populära filmer

Visa fler