Hot Pursuit 2015

Action Komedi
USA
88 MIN
Engelska
Hot Pursuit poster

Synopsis

Cooper, en nervig polis, får i uppdrag att skydda en temperamentsfull änka, som just förlorat sin man, en ökänd knarkboss. Jagade av korrumperade poliser och gangsters gör de livet osäkert på vägarna genom Texas för att hinna fram till rättvisan innan det är försent.
Ditt betyg
2.1 av 62 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hot Pursuit
Biopremiär
22 maj 2015
DVD-premiär
19 oktober 2015
Digitalpremiär
19 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

20 maj 2015 | 15:00

Tröttsamt traditionell actionkomedi

Utebliven feministisk ådra får ”Hot Pursuit” mest att kännas som ännu en tröttsam actionkomedi i ledet.
Vi känner alla igen konceptet. En paragrafryttare till polis förs ihop med någon som är hens totala motsats, men under vägen lär de sig arbeta sida vid sida och överstiga sina hinder tillsammans. Ett klassiskt ”buddy cop”-upplägg som vi ser mer än ofta i genren actionkomedi. Sällan är det dock vi får se det med två kvinnor i huvudrollerna. Senast var det med ”The Heat” där Sandra Bullock och Melissa McCarthy slog sig ihop för en krutfylld skrattfest. I ”Hot Pursuit” är det förvisso inte två typer av poliser det handlar om men lustigt nog möts vi av precis samma typ av kombo – det vill säga en Oscarsbelönad skådespelerska som tagit sig långt ut i ytterkurvan tillsammans med en komiker som i stort sett bara har en form av humor.

Reese Witherspoon spelar Rose Cooper – en hängivet laglydig polis som bokstavligt talat växt upp i baksätet på sin polispappas bil och nu valt att gå i hans fotspår. Efter ett olyckligt missförstånd har hon dock lyckats skända familjens namn och hamnat i arkiveringen på polisstationen. Men plötsligt får hon chans till revansch då hon blir erbjuden uppdraget att eskortera ett vittne i en stor maffiarättegång. Vittnet – den eldiga troféfrun Daniella Riva (Sofía Vergara) – visar sig dock vara mindre lätthanterlig än väntat, och när de plötsligt omges av drogkarteller och korrupta poliser tvingas det omaka paret på flykt över landet i ett försök att rentvå sina namn. 

Witherspoon och Vergara är en oerhört omaka kombination, men ibland lyckligtvis träffsäker. Witherspoon må ha haft mycket intressantare saker för sig det senaste året (fantastisk i ”Wild” och igångsparkare av ”Gone Girl”) och Vergara må tyvärr inte ha så mycket mer att komma med än hennes tröttsamma rutin att skrika saker på spanska. Men duon har dessbättre en märkbar kemi och de två klaffar ibland helt rätt, vilket får filmen att i alla fall vid ett fåtal tillfällen kännas ok.

Problemet som ”Hot Pursuit” lider av – förutom att vara en komedi som inte är särskilt rolig – är att humorn och karaktärsskildringarna har helt fel fokus för sin kontext. I en film som faktiskt vågar sätta två kvinnor i centrum av ett sammanhang där de traditionellt sett inte får tillåtelse att vistas, så fegar den ut på så många punkter. Flertalet av skämten fokuserar på de två huvudrollsinnehavarnas utseende – ett stående skämt genom filmen kommenterar Witherspoons ”omanliga kropp” och att felaktigt bedöma Vergaras ålder – och mer än ofta får Vergara använda sina yttre attribut för att få duon ut besvärliga situationer. En av filmens mer lyckade scener lyckas dock träffsäkert spela på mäns avsky och ignorans gällande kvinnors menstruation – en typ av skämt en hellre tagit mer del av än att Sofía Vergara ska trycka ihop sina bröst.

Med det sagt så är det ändå härligt att se en actionkomedi som klarar Bechdeltestet - och framför allt en som faktiskt har en kvinna bakom rodret. Paul Feig regisserade tidigare nämnda ”The Heat”, och även den kanske bästa kvinnligt ledda komedin de senaste åren - ”Bridesmaids”. Här får istället Anne Fletcher, som är välbevandrad i romcom-facket och tidigare legat bakom bl.a. ”27 Dresses” och ”The Proposal”, chans att skildra en lite mer skjutglad historia. Och även om ”Hot Pursuit” lämnar mycket att önska så är detta ändå en trend en mer än gärna ställer sig bakom. Låt oss nu bara hoppas att det kan leda till mer seriösa projekt. För det här är långt ifrån att vara en ny ”Thelma och Louise”.
| 20 maj 2015 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hot Pursuit