Hip hip hora! (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sofie, som börjat i en ny skola, lyckas bli inbjuden till en fest med skolans coolaste killar. Men festen blir inte vad Sofie tänkt sig. Hon känner sig sviken och blir för full. Och snart har ryktena börjat cirkulera. Inte blir det bättre av att Sofies pappa är lärare på skolan.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HIP HIP HORA!

En träffsäker och rolig debutfilm

Sofie är en snart 13-årig tjej som balanserar på gränsen mellan barn och vuxenliv. Leksinnet finns fortfarande kvar, och gosedjuren och sagoböckerna har sin givna plats i bokhyllan hemma i flickrummet. Men samtidigt närmar sig tonåren med storsteg, vilket blir extra tydligt när Sofie börjar högstadiet och fester och snack om killar börjar ta en allt större plats i hennes och kompisarnas liv. På en fest blir hon väldigt full och några av skolans "coola" killar passar på att utnyttja situationen. Efter helgen cirkulerar diverse bilder på henne på skolan, och Sofie får ett rykte om sig om att vara hora. När hon försöker rädda situationen blir allt bara värre. Hon glider allt längre iväg från sina vänner, och varken hennes pappa eller lärarna förstår hennes problem.

I denna träffsäkra och ambitiösa debutfilm får vi en inblick i några helt vanliga 13-åringars liv, och får samtidigt ta del av problem som tyvärr är alltför vanliga i dagens skolor. Och på samma gång som jag lider med Sofie och hennes vänner så skrattar jag så jag blir tårögd. De humoristiska scenerna avlöser de känslosamma utan att det känns konstigt, och blandningen liksom filmens stil och känsla påminner ofta om "Fucking Åmål" (Ja, det går inte att INTE nämna "Fucking Åmål" i detta sammanhang, "Hip hip hora" kommer nog att få stå ut med att jämföras med den både en och två gånger, men det kanske inte är så konstigt då bra ungdomsfilmer inte direkt växer på trän i det här landet).

Anledningen till att jag håller igen på den sista halvpoängaren är filmens dialog som ibland inte är så 100% trovärdig, en del av replikerna känns mer filmskola än högstadieskola. Men skådespelarna gör ett toppenjobb och här hittar man tveklöst några av våra kommande stora unga talanger. Speciellt Filip Berg som är riktigt kul som den tuffe men samtidigt osäkre Sebbe, men även nykomlingen Amanda Renberg och "Adam & Eva"-Eva, dvs Ellen Fjaestad, förtjänar att omnämnas här.

Till sist, ett stort tack till filmens regissör för denna härliga ungdomsfilm. "Hip hip hora" kommer liksom Moodyssons ovan nämnda debut bli en stor succé både bland publik och kritiker, och jag ser redan fram emot nya filmer av Teresa Fabik. Visst har året bara nyss börjat men om inte detta är årets svenska film så kommer den med all säkerhet bli en av de tre bästa.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
användaren borttagen
Manuset är som en spik i foten. Men skådespelarna grejar det ändå och får det mesta att flyta på naturligt. Men i alle fall, en överskattad film. 1,5/5.

Veckans populära filmer

Visa fler