High & Low - John Galliano 2023

Dokumentär
Storbritannien
117 MIN
Engelska
Franska
High & Low - John Galliano poster

Synopsis

John Galliano var sin generations mest geniala och hyllade modeskapare. När han 1996 oväntat utsågs till chefsdesigner för Dior – kronjuvelen på Paris modescen – var det ett vågat beslut som kom att förändra modehistorien. Men hans framgångssaga sköts i sank av honom själv när hans allra sämsta sidor fångades på film en blöt vinternatt 2010. Kan man glömma och gå vidare? En dokumentä om uppgång och fall, där Galliano själv berättar sin historia utan omsvep.
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
High & Low - John Galliano
Biopremiär
10 maj 2024
Språk
Engelska, Franska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Katarina Emgård

9 maj 2024 | 07:00

Napoleonkomplex och antisemitiskt high-fashion

RECENSION. John Galliano är det manliga geniet – designern från en katolsk arbetarklassfamilj i Thatchers Storbritannien som stormade modehusen i Paris och fick världen på fall med sina unika skärningar och teatraliska outfits. Dokumentären ger allt annat än en stereotypisk bild av en man med storhetsvansinne. Den är ett djärvt försök att visa på människans komplexitet och kreativitetens dubbeleggade svärd.
Kevin Macdonald har i dokumentären ”High & Low – John Galliano” varvat intervjuer med designern, hans kollegor, familj och chefer med klipp från ”Napoléon” av Abel Gance. En slående jämförelse, även om Galliano själv vägrar se till sitt eventuella Napoleonkomplex.
 
Liksom mången kreatör före, och efter, honom lider Galliano inte enbart av ett förhöjt (och samtidigt utplånat) ego utan också av ett alkoholmissbruk, som först kommer till kännedom med ett antisemitisk utlåtande på ett café, vilket han bötfälls för 2011. Dokumentären baserar dock inte hela hans karaktär enkom på denna dom, utan gräver betydligt djupare än som så.
 
Vi får också se en människa som sedan barnsben bär på ett enormt självhat till följd av en katolsk uppväxt som slagits mot hans sexuella läggning. Dokumentären är lika delar ett porträtt av psykisk ohälsa som av geniet som ligger bakom ”Pin-Up”-kollektionen och ”Princess Lucretia”-showen och hans starka vänskapsband till några av 90-talets största supermodeller.
 
Det märks att det är en man som regisserat i att det finns ett känslomässigt avstånd, en gräns ingen av männen vågar passera. Och därmed en spänning i hur de alla tycks drömma om ett ärligt möte, men i stället fastnar i hobbyanalyser och Freud-citat.
 
I vanliga fall hade detta stört mig, men det fungerar här. Det finns en genuinitet i det som berör. Och ett mod i att visa på hur en människa både kan vara idiot (vilket John Galliano absolut var vid det antisemitiska utlåtandet) och samtidigt ha skapat modehistoria.
 
Den speglar också frågor kring vårt förhållande till fulhet och skönhet i relationen mellan John Galliano och hans närmsta kollega Stephen Linard - varför tillåts vissa vara ansiktet utåt och andre inte? Den berör också hur han verkade under en tid i modets historia då det var fritt fram att kopiera folkdräkter utan eftertanke.
 
Inspirerande film om att våga visa flera perspektiv utan att fråntas ansvar. Paketerat i outfits to die for såklart. Och en viss undran om han fått samma andra chans i fall han inte varit en världskänd, vit, man.
| 9 maj 2024 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Underhållande och inspirerande. En av de bättre modedokumentärer jag sett på länge. Tycka vad man vill om John Galliano, hans galenskap tillika genialitet är både fascinerande och skrämmande att beskåda, men energin, skaparglädjen och lekfullheten i hans verk och fysiska gestaltning får mig, en sann modeälskare att le och njuta. Betyget blir en stark 4/5.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu