Herr Peabody & Sherman 2014

Äventyr Komedi Familj Animerat
USA
92 MIN
Engelska
Spanska
Herr Peabody & Sherman poster

Synopsis

Herr Peabody är affärsman, upptäcktsman, vetenskapsman, Nobelpristagare, gourmé, tvåfaldig olympisk mästare - och han är dessutom en hund. I sin fiffigaste uppfinning, tidsmaskinen, kastar sig Herr Peabody och hans adoptivson Sherman fram och tillbaka mellan olika historiska händelser. Men när Sherman råkar bryta reglerna för tidsresandet måste de ställa allt till rätta för att rädda framtiden, samtidigt som Herr Peabody måste ta tag i sin största utmaning någonsin… att vara förälder.
Ditt betyg
2.9 av 297 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mr. Peabody & Sherman
Biopremiär
7 mars 2014
DVD-premiär
15 oktober 2014
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 mars 2014 | 23:30

Roligaste historielektionen i mannaminne

När världens smartaste hund, Herr Peabody, briljerar med sina kunskaper och reser i tiden för att lära sin adoptivson Sherman historia på ett nytt och fantastiskt underhållande sätt, är det väldigt svårt att hålla sig för skratt. Så varför skulle man?

"Herr Peabody & Sherman" handlar i grund och botten om en något udda far-och-son-relation. 
Filmen är baserad på karaktärer med samma namn från de amerikanska 50- och 60-tals serierna "Rocky and His Friends" och "The Bullwinkle Show", även om dessa två för de flesta av oss är en helt ny, men framförallt mycket trevlig bekantskap.

När en flicka i skolan retar Sherman och kallar honom för hund, råkar han bita henne. Socialen i staden kontaktas och bestämmer sig för att göra en hemutredning. Herr Peabody måste nu övertyga dem om att trots att han bara är hund, så är han ändå en bra förälder åt sin pojke. 
Mitt i allt råkar något gå fel under en av parets tidsresor och ett hål i tidsaxeln hotar orsaka ett fullständigt kaos på jorden, vilket genast måste åtgärdas.

Det är fint animerat och trots att 3D-effekterna kanske inte fyller sin funktion fullt ut, så tillför de ändå ett extra djup i färgerna och bilden. Inget är direkt banbrytande eller särskilt speciellt, men hantverket är ändå hela vägen gott. Historien om hunden som kan precis allt och är både affärsman, vetenskapsman, Nobelpristagare, gourmé, tvåfaldig olympisk mästare och musiker är såklart fullständigt osannolik. Men den berättas samtidigt på ett så rättframt och självklart sätt att jag till sist finner den totalt trovärdig.

Flera mycket actionfyllda scener höjer intensiteten ytterligare i en film där redan tempot är mycket högt. Storyn är enkel liksom dramaturgin, som bygger på ett lätt upprepande av varianten - nya äventyr, svåra motgångar och sedan flykt ifrån dessa - för att sedan börja om igen från samma. Ungefär som i "Hobbit"-filmerna, även om en räddande Gandalf med stav uteblir i denna. 
Det blir trots det inte tjatigt eller det minsta tråkigt, då varje era eller stopp i tiden innehåller sin beskärda del fängslande figurer vilka presenteras på olika och väldigt påhittiga sätt. Marie-Antoinette, Leonardo Da Vinci med sin Mona Lisa och Tutanchamon är några av dem som dyker upp, liksom Agamemnon och hans polare Oidipus som tydligen båda hade det rätt stökigt hemma. Dessa sedan länge arkiverade kändisar är såklart okända för de mindre i publiken, men vars nyfikenhet ändå torde vara väckt en aning för ämnet historia i och med detta.

Kristian Luuks röst är helt rätt som Herr Peabodys i den svenskdubbade versionen. Hans lagom torra och sakliga men ändå hela tiden på något sätt mänskliga ton och värme passar perfekt till den superintelligenta men ändå empatiska vovven med oändligt många strängar på sin lyra. 
Manuset och de många kvicka replikerna är väl översatta och de flesta skämten och ordvitsarna fungerar bra också på svenska. Den på sina håll smarta humorn verkar gå hem hos den äldre publiken medan barnen i sin tur får njuta av de fartfyllda äventyren bortom både tid och rum.

"Herr Peabody & Sherman" är en rolig och mycket underhållande historielektion för stora och små. Dessutom levereras fina och hedervärda budskap om kärlek i lite mer okonventionella familjebildningar än enbart de kärnfulla, vilka annars ofta har fokus i främst Hollywoodproducerad barnfilm. Och det piggar alltid upp!

| 4 mars 2014 23:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Herr Peabody & Sherman