Heli 2013

Drama
Mexico
105 MIN
Spanska
Heli poster

Synopsis

Heli är en otursförföljd 20-åring som bor tillsammans med sin far, unga fru, son och 12-åriga syster Estella. Beto, 17 år och i militärtjänsten, blir förälskad i Estella och planerar att rymma med henne till ett bättre liv. Hans plan är att stjäla ett konfiskerat kokainbyte från polisstationen och sälja det för att få pengar till resa och giftermål. Problemet är bara att poliserna är korrupta, och att hamna på deras fiendelista leder bara till ondska, våld och hämnd. Något Heli inte vet om när han råkar hitta och hälla ut kokainet.
Ditt betyg
2.9 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Victoria Machmudov

3 november 2013 | 21:01

På sydfronten intet nytt

Stockholms filmfestival 2013 – Det finns något suggestivt hos den filmvåg som sprider genom Europa med auteur-regissörer som Carlos Reygadas och Amat Escalante. Den senares rosade "Heli" är hiskligt snygg men trubbig på sina håll.

Heli är en ung förälder som bor med pappa, fru, barn och sin 12-åriga systern Estela (Adrea Vergara). Den Lolita-besläktade flickan med hjärtformat hårspänne och skoluniform har i sin tur en 17-årig pojkvän som lever på lånad tid, är verksam i armén och tjatar om att vilja bli den att ta hennes blomma. De planerar att smita iväg tillsammans för att gifta sig och för att realisera drömmen stjäl pojkvännen påsar med kokain. Något man inte kommer undan med ostraffat.

Regissören Amat Escalante ("Los Bastardos") har valt att placera handlingen i Mexico och fäster fokus på korruption och knarkhandelns mörkertal. Filmen är proppad med otroligt äckliga tortyrscener som får en att haja med till exempel en penis som sätts på eld. Men "Heli" är till stor del filmad från långt avstånd med horisontella vyer och berättas inte i världens raketfart vilket ofta leder till att man känner sig frånkopplad och oengagerad. Det är väl kanske just det Escalante befarar och försöker visa på, att våldsmassaker inte är så märkvärdiga i tredje världen.

| 3 november 2013 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Heli
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu