Helens små underverk 2004

Drama Komedi
USA
114 MIN
Engelska
Helens små underverk poster

Synopsis

Helens karriär på en av Manhattans modellagenturer avbryts när hon plötsligt skall ansvara för sina systerbarn, 15, 10 och 5 år gamla. Vad vet den här glamourtjejen om att uppfostra barn? Snart börjar dock Helen gå från superhipp till supermamma och får stöd av Dan Parker, den stiliga rektorn i barnens skola. Nu måste hon välja mellan det liv hon alltid älskat och de nya älsklingarna i hennes liv.
Ditt betyg
2.6 av 192 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Raising Helen
Biopremiär
14 juli 2004
DVD-premiär
8 december 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Från supertrendig till supermamma

Ensamstående föräldrar verkar vara ett hett filmämne i sommar. Bara för en månad sen fick vi i ”Jersey Girl” se Ben Affleck försöka hålla liv i både karriär och 8-årig dotter efter fruns bortgång. Och nu har turen kommit till Kate Hudson och hennes tre systerbarn. Filmen heter ”Helens små underverk” och är regisserad av Garry Marshall.

Helen Harris har det mesta en ung karriärkvinna av idag kan önska sig. Ett trendigt jobb på en modellagentur och en lägenhet i Manhattan helt för sig själv. Hon festar på de hetaste nattklubbarna med de senaste supermodellerna och i de kortaste klänningarna hon bara kan hitta. Familjen? Den består av två storasystrar, Jenny och Lindsay, som är perfekta mammor och hustur – Helen själv nöjer sig med att vara småttingarnas favoritmoster, och själv lyckligt ogift och barnlös.

Lyckan blir dock inte långvarig. När ena hennes syster dör och efterlämnar tre barn, blir det till allas förvåning Helen som i testamentet utses till att ta hand om barnen. Vad vet denna partypingla, mitt-i-karriären-jag-är-så-Sex-and-the-City-tjej om att ta hand om ungar? Inte är det mycket… Hon lär sig att maninte alltid kan vara vän med barnen, utan att tonårsskrik och barnagråt också hör till varje mors vardag…

Till skillnad från regissörens mest kända verk ”Pretty Woman” och ”En prinsessas dagbok” är ”Helens små underverk” en komedi som även bjuder på en del tårar. Det är tyvärr också dess största nackdel, filmen har ibland svårt att hitta den rätta balansen mellan drama och komedi. Det finns gott om med känslosamma scener med skrikande tonåringar eller gråtande småbarn som inte får tid eller utrymme att sjunka in – så fort det börjar bli för dramatiskt slänger regissören in en galen granne med slagträt i högsta hugg, eller låter huvudpersonen fälla en sådär lagom fyndig replik ”som kommer platsa perfekt i trailern!”…

Filmen känns också rätt lång, det finns många sidohistorier och karaktärer som visserligen är intressanta men som man troligen klippt ner väldigt mycket av utrymmesskäl, men ändå valt att behålla lite av. Ett exempel på det är Helens nya jobb som bilsäljare med en helskojig chef, ett annat är modellen Tinka som Helen gör till stjärna i början av filmen. De finns kvar i filmen men tillför inte så mycket mer än att de tar bort fokus från huvudhistorien - ska man döda sina darlings så får man göra det ordentligt! En Extended Edition-DVD kanske vore nåt…? Å andra sidan, kanske inte.

Det var väl den första av två saker jag störde mig på under filmens gång. Det andra var Joan Cusacks skådespeleri, om det nu får kallas så? Vad hände med min favoritskurk Debbie från ”Addams Family Values”? Nuförtiden får hon endast spela sura klimakteriekärringar (se bara ”School of Rock”). Cusack spelar storasyster Jenny, som med välborstad mammafrisyr, blommiga klänningar, kakor på bordet och bulle i ugnen får assistera Helen i hennes nya roll och komma med tips och råd. Mitt tips vore att ersätta henne med någon annan, men jag antar att det är försent att tänka på det nu.

Nåja, jag ska inte vara för gnällig för trots dessa småsaker så är det svårt att inte tycka om ”Helens små underverk”. Grundstoryn om Helens tappra försök att bli en bra ”mamma” är intressant, man både lider med henne och gläds åt hennes framsteg. Kate Hudson är lika söt och charmig som i ”Hur man blir av med en kille på 10 dagar”, Helen Mirren (”Kalenderflickorna”) är urskön som hennes hårda och bestämda chef på modellagenturen, och Paris Hilton har en cameoroll… Behöver jag säga mer? En film som mer tilltalar den något äldre publiken (30+) än barn och ungdomar.

ONÖDIGT VETANDE Regissören Garry Marshall är känd för att vid varje film göra fotoalbum med bilder på sig själv ihop med var och en av skådespelarna och medlemmarna av inspelningsteamet. Han har tidigare regisserat filmer som "Pretty Woman", "Runaway Bride" och "En prinsessas dagbok 1 & 2".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Helens små underverk
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu