Harsh Times 2006

Drama Thriller
120 MIN
Engelska
Harsh Times poster

Synopsis

Jim Davis är före detta Army Ranger som nyligen lämnat sin tjänst, men lider fortfarande av mardrömmar av sin yrkesutövning. Medan han söker en tjänst hos polisen i Los Angeles som kommer att hjälpa honom att gifta sig med sin mexikanska flickvän och föra in henne i USA dödar Jim tid genom att hänga med sin kompis Mike.
Ditt betyg
2.9 av 203 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Harsh Times
Biopremiär
1 januari 2005
DVD-premiär
11 juli 2008
Språk
Engelska
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Bättre än "Training Day"

Manusförfattaren bakom de hårdkokta polisfilmerna "Training Day" och "S.W.A.T." tar nu sitt hjärtemanus "Harsh Times" (som påbörjades innan "Training Day") och ställer sig för första gången bakom kameran. Och det är en imponerande debut som David Ayer lyckats färdigställa, främst tack vare en välskriven och intressant historia men också med hjälp av en enastående Christian Bale i huvudrollen.

Jim (Bale) och Mike (Rodríguez) lever i södra Los Angeles och försöker finna sig en vettig vardag. Jim lider av små psykologiska problem sedan hans tid inom det militära men har det under kontroll och söker jobb hos polisen. Påtvingad av sin fru (Longoria) försöker Mike också finna ett jobb, fast mest tillbringas dagarna med att röka på och dricka bira och ett och annat snedsteg på fel sida av lagen. Snart säger verkligheten ifrån och Mike tvingas ta tag i sitt arbetssökande om han vill ha kvar sin Sylvia, och Jim är ett urintest ifrån att nå sin dröm inom polisen. Men frågan är om dessa grabbar kan något annat än vad gatans lag erbjuder?

Här andas det mycket "Training Day", framförallt i dialogen och på många sätt känns Bale karaktär Jim som ett för-porträtt till den karaktär Denzel Washington redan gestaltat. Manuset är lugnt berättat och Ayer lägger in små händelser för att driva historien framåt, och vad han lyckas bäst med är att filmen aldrig känns forcerad, något som jag många gånger upplevde med "Training Day". Det känns hela tiden trovärdigt, även i de mest extrema situationerna som uppstår. Speltiden på två timmar känns väl balanserad och framförallt motiverad.

Ironiskt nog tycker jag att Christian Bale bjuder på en starkare rolltolkning än den som gav Denzel Oscarn. Bale har en förmåga att helt låta sig uppslukas av sin karaktär, om det så är magiker, superhjälte eller i det här fallet en minigangster. Det är ett intensivt porträtt han bjuder på, och som exekutiv producent märks det att han likt Ayer verkligen brytt sig om filmen. De är en kombination jag gärna ser fler samarbeten av i framtiden.

Att ”Harsh Times” betytt mycket för Ayer märks tydligt, inte minst i de välskrivna karaktärerna där han inte lämnar något åt slumpen, och bjuder på ett par intressanta människoöden i en värld som annars är lätt att gå bort sig i och ta enkla genvägar. Det är ett långsamt berättat drama med intensiva prestationer och ett välutvecklat manus som ger hopp till bra film även om det är mitt i sommaren.

ONÖDIGT VETANDE "Harsh Times" börjar precis som "Batman Begins" med en mardröm, som pågår i Christian Bales huvud.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Harsh Times
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu