Härifrån till evigheten (1953)

3.8
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I denna klassiker som utspelar sig på en militärbas på Hawaii kolliderar passion och tragedi, medan den ödesdigra dagen i december 1941 närmar sig. Menige Prewitt är soldat och tidigare boxare som manipuleras av sina soldatkamrater och överordnade. Hans vän Maggio försöker hjälpa honom men har egna problem att brottas med. Sergeant Warden och Karen Holmes spelar ett farligt spel som älskande i en förbjuden kärleksaffär. Alla dessa liv kommer att förändras för alltid då deras öden tar en ny vändning under det japanska angreppet på Pearl Harbor.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Film
Wow. Burt Lancaster vilken enorm pondus!
David Brent
Den här gamla klassikern har snart 60 år på nacken och den är väl mest känd för den omtalade hångelscenen i vattnet mellan Lancaster och Kerr. Säkert en vågad scen på den tiden. Men omtitten visar att den fortfarande håller överraskande bra och är mer än den scenen. Den är nämligen ett gediget hantverk där regi, manus och inte minst skådespeleriet håller riktigt hög nivå. Filmen vann hela 8 Oscars bl.a. för Bästa film och Regi.

Vi får följa ett gäng soldater på en flottbas i närheten av Pearl Harbor innan och under attacken från japanerna som sedan gjorde att USA äntligen klev in i andra världskriget. Det finns många minnesvärda karaktärer i filmen, Frank Sinatra imponerar i sin roll som en liten upprorsmakare med smak för kvinnor. Han fick en Oscar för sin insats. Ernest Borgnine gör ännu en minnesvärd insats i lite av hans paradroll, en badguy spelad med stor pondus och synisk glädje. Burt Lancaster och Monty Clift är annars filmens två huvudroller och de bär filmen på ett imponerande sätt. Kvinnorollerna är lite sämre skrivna, men damerna gör bra ifrån sig och får ut mer än vad som egentligen finns på papper.

Filmen känns lite väl melodramatisk stundtals och filmens poäng, att armén kommer i första hand, kärleken i andra, känns väl lite förlegad och dammig. Men sammantaget så är det en klassiker som står sig ganska bra än idag och betyget blir en stabil fyra av fem.
David Brent
Suverän klassiker! Var längesen jag såg den, så en omtitt får det bli inom kort!

Veckans populära filmer

Visa fler