Burt Lancaster

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 02 november 1913 - 20 oktober 1994 New York City, USA

Biografi

Burton Stephen "Burt" Lancaster, född 2 november 1913 i New York i New York, död 20 oktober 1994 i Century City i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk skådespelare och filmproducent. Lancaster var till en början främst känd för att spela "tuffa killar" men gick sedan vidare till att med framgång spela alltmer komplexa och utmanande roller. Under 1950-talet var hans produktionsbolag Hecht–Hill–Lancaster mycket framgångsrikt och gjorde filmer som "Trapets" (1956), "Segerns sötma" (1957), "Ubåt anfaller" (1958) och "Vid skilda bord" (1958). American Film Institute rankade Lancaster som nr 19 på sin lista över de största stjärnorna från den klassiska Hollywood-eran.

Under andra världskriget tjänstgjorde Burt Lancaster i Nordafrika och Italien. Väl återkommen i USA upptäcktes han av en slump 1945 i en hiss av en scenproducent och fick en roll i teaterpjäsen "The Sound of Hunting". Pjäsen lades ned efter tre veckor men det var tillräckligt för att Lancaster skulle bli "upptäckt" av Hollywood.

Filmdebut 1946 i "Hämnarna" som gjorde honom till stjärna över en natt. Han kom sedan dess att spela såväl äventyrs- som karaktärsroller. Hans kärleksscen mot Deborah Kerrpå stranden i "Härifrån till evigheten "(1953) tillhör klassikerna inom filmen.

1960 vann Lancaster en Oscar för bästa manliga huvudroll, för sin roll som väckelsepredikant i "Elmer Gantry".

1990 drabbades Lancaster av ett slaganfall; han avled 80 år gammal efter att ha legat i koma en längre tid.

Han var gift med June Ernst, Norma Anderson (paret hade fem barn) och Susan Martin (fram till sin död).

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler