Hannah Montana: The Movie 2009

Komedi Familj Musik
USA
102 MIN
Engelska
Hannah Montana: The Movie poster

Synopsis

Miley Stewart kämpar för att hinna med skolan, vänner och sitt hemliga popstjärneliv som Hannah Montana. Montana blir allt mer populär och det håller på att ta över Mileys liv. Hennes pappa tar med dottern hem till bondgården Crowley Corners för att hon ska få en dos verklighet. Men det är där äventyret börjar - fyllt med skoj, skratt och romantik.
Ditt betyg
2.2 av 266 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hannah Montana: The Movie
Biopremiär
1 maj 2009
DVD-premiär
9 september 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

28 april 2009 | 00:32

Förutsägbar feelgood

Vad händer när du blandar extrema klasskillnader, tusenårig gammal kvinnosyn, sex, mode, musikinspiration från "High School Musical" och Miley Cyrus? Detta blir receptet på ett mycket framgångsrikt gift riktat åt barn.

Miley Stewart (Miley Cyrus) lever dubbelliv. Hon är vanlig tonårstjej på vardagarna men förvandlas till tonårsidolen och sexsymbolen Hannah Montana på kvällarna. Det är bara hennes bästa vän (Emily Osment), familj och PR-agent Vita (Vanessa Williams) som känner till hennes liv som Hannah Montana.

När hon gradvis glömmer bort hennes riktiga jag och förvandlas till en heltids Hannah Montana blir pappa och manager Robby (Billy Ray Cyrus) förtvivlad. Han bestämmer sig för att lura med Miley tillbaka till hennes barndomshem i Tennessee, USA, för att visa henne att livet som megakändisen Hannah Montana inte är det viktigaste. Väl på plats på mormor Ruby´s (Margo Martindale) gård finner Miley livet som "vanlig" otroligt krävande. Att sedan brottas med kärleken till en cowboy och gömma sig för den skurkaktiga skvallerreportern medan man ska hålla sin identitet som Hannah Montana hemlig blir inte så lätt.

"Hannah Montana: The Movie" är sliskigt amerikanskt. Man får precis det som man förväntar sig, ett förutsebart slut, en överflödig feel-good känsla och en till bredden fyllt musikalmedley med låtar som påminner om något av Avril Lavigne. Själv får jag kraftiga kväljningsattacker.

Jag är fullkomligt övertygad om att flickor runt om i hela världen kommer bli få en orgasm i hjärnan efter att ha sett filmen och detta kommer väl inte som en överraskning? Det intressanta är dock att studera vilka konsekvenser som hela Hannah Montana konceptet får. För det finns en stark "Tjejerna vill vara henne, killarna vill ha henne"-känsla, för tydligen vet alla att kändisliv är coolt, utseende är coolt, sång och dans är megacoolt. Bryr man sig inte om dessa är man tydligen väldigt ocool.

Så ditt barn kommer garanterat fylla sin önskelista med karaokemaskiner, peruker, kläder, smink, hästar, silikonimplantat och allt annat som är rosa och glittrar. Om man redan är tonåring och tror att världen kretsar kring konsumtion och underkastelse så kommer man få dessa fixidéer bekräftade. Är det detta man vill förmedla? Genom att visa när Hannah Montana slåss med Tyra Banks över ett par skor skickar vi tillbaka kvinnosynen till stenåldern. Vem tar ansvaret?

Det finns så många fler och bättre filmer som är riktade mot barn än just denna. Problemet är att "Hannah Montana: The Movie" kommer vara den enda film som barnen vill se och som förälder kommer det vara omöjligt att hålla barnen borta från den. Jag vet själv hur det var när jag ville se "True Lies" med Arnold Schwarzenegger och inte alls fick det för mina föräldrar. Jag tjatade och tjatade och fick nej efter nej. Självklart lyckades jag istället se filmen utan deras vetskap. En sak visste jag genom hela filmen, det jag gjorde var fel.

| 28 april 2009 00:32 |