Granny's Dancing on the Table 2016

Drama
Sverige
85 MIN
Svenska
Granny's Dancing on the Table poster

Synopsis

Eini är 13 år och bor djupt inne i skogen tillsammans med sin far. Han är en våldsam man, rädd för världen och håller Eini i ett järngrepp. För att stå ut tar hon sin tillflykt till fantasin och historierna om farmor, rebellen som bröt sig loss och levde sitt eget liv …
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Granny's Dancing on the Table
Biopremiär
8 mars 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

10 februari 2016 | 10:15

Suggestiv generationsberättelse

Med drömska toner, säreget filmspråk och dynamiska berättelser har regissören Hanna Sköld skapat en fängslande och egen film, även om tafattheten stundtals lyser igenom.
I sin andra långfilm har filmskaparen Hanna Sköld valt att skildra en familjehistoria som sträcker sig över flera generationer. Ramberättelsen är centrerad kring Eini (Blanca Engström) som lever isolerad från samhället i skogen tillsammans med sin far (Lennart Jähkel) – en man av få ord men tydlig livsfilosofi. Enligt honom är världen utanför en farlig plats, så både han och Eini gör bäst i att hålla sig för sig själva. Samtidigt berättar Eini sin farmors och hennes systers livshistoria. De parallella berättelserna ger både djupare insikt i varför Eini befinner sig i den situation som hon gör, men skapar också hopp om ett annat liv utanför skogsgläntan.

”Granny's Dancing on the Table” är film som blandar diskbänksrealism med lika mycket toner av en drömsk saga. Regissörens val att skildra sidoberättelsen om Einis farmor helt med stop motion-animation är intressant och effektfullt, och bidrar stort till filmens säregna bildspråk. Själva animationen är sparsam, men strålar ändå av uttrycksfullhet och fungerar helt i linje med resten av filmen.

Berättelsen om Eini och hennes farmor är hemsk på många sätt, och vissa scener är rent ut sagt magvändande obehagliga, men någonstans där finns också något livsbejakande. Tyvärr känns berättelsen korthuggen och stundtals tafatt, vilket gör att den inte riktigt når ända fram. Vill man dock se något experimentellt, annorlunda och fängslande på ett mardrömskt sätt är Skölds film definitivt värd en titt.
| 10 februari 2016 10:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Granny's Dancing on the Table
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu